Dmitri Medvedev avertizează NATO să nu livreze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot

Dmitri Medvedev

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a avertizat marți NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot, denunțând alianța ca fiind o „entitate criminală” pentru că livrează arme către ceea ce el a numit „regimuri extremiste”, transmite Reuters.

Medvedev a devenit din ce în ce mai mult unul dintre cei mai aprigi susținători ai războiului Rusiei în Ucraina, postând pe canalele sale de socializare denunțuri dure la adresa Occidentului.

„Dacă, așa cum a lăsat să se înțeleagă (secretarul general al NATO, Jens) Stoltenberg, NATO ar furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personalul NATO, aceștia ar deveni imediat o țintă legitimă a forțelor noastre armate”, a scris Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram.

Potrivit Reuters, din mesajul său nu a reieșit clar dacă se referea la sistemele Patriot, la forțele ucrainene sau la faptul că personalul NATO ar deveni o țintă.

„Lumea civilizată nu are nevoie de această organizație. Ea trebuie să se simtă vinovată față de umanitate și să fie dizolvată ca entitate criminală”, a scris el într-o postare anterioară.

Ucraina le-a cerut partenerilor săi occidentali sisteme de apărare aeriană, inclusiv sisteme Patriot de fabricație americană, pentru a se proteja de atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice.

Miniștrii NATO au condamnat la București ceea ce ei numesc „atacurile persistente și inconștiente ale Rusiei asupra infrastructurii civile și energetice ucrainene” și au promis că își vor intensifica sprijinul pentru Kiev.