Divergențe între Guvern și patronate față de plafonarea adaosului la alimentele de bază

Guvernul si patronatele nu se pun de acord in privinta masurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de baza. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu considera masura cea mai buna pentru oprirea cresterii excesive a preturilor.

Datele furnizate de Consiliul Concurenței arată că prețurile produselor incluse în lista celor cu adaos comercial limitat au scăzut în iunie 2024 față de iunie 2023 și cu 20 – 30%.

“Plafonarea adaosului comercial pentru alimente de bază a fost cea mai corectă decizie pentru stoparea creșterii excesive a prețurilor și protejarea puterii de cumpărare a românilor! Ne-am asumat această măsură și am reușit să avem parte de susținerea și înțelegerea marilor lanțuri de magazine”, a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Pe de alta parte, Radu Burnete, presedintele Confederatiei Patronale Concordia crede ca productia si comertul cu alimente vor fi distorsionate grav. Preţurile alimentelor de bază plafonate prin OUG din iulie 2023 au scăzut, insa măsura a generat scumpiri la alte produse, fără să uşureze coşul zilnic al romanilor.

“Ministrul agriculturii insistă cu o idee greșită și periculoasă: marja de profit a oricărui produs românesc să fie de maximum 20%. Atât consideră domnia sa că este ”corect”. De ce nu 21%? De ce nu 20.02%? Nu știm. Dacă produc mai multe produse de ce n-aș putea la unele să am marjă 40% și la altele 5% pentru că vreau să îmi cresc cota de piață? Nu este ”corect”. Ministerul agriculturii a rezolvat o problemă care ne frământă de la scolastici încoace: prețul corect sau marja de profit corectă în deplin acord cu legea divină și cu legile naturale. Ați ghicit. La marjă este vorba de 20%. Așteptăm ca în urma unor analize aprofundate să aflăm cel târziu până la anul și prețul corect pentru fiecare produs. N-are rost să-și mai bată capul producătorii, retailerii și cumpărătorii cu aceste detalii. Vom avea un tabel mare afișat la fiecare primărie”, a mentionat Radu Burnete.

În acest context, Concordia anunţă că va solicita Guvernului o nouă întâlnire, înainte ca o astfel de măsură cu impact major să fie adoptată. In acest sens a fost dat exemplul Ungariei care a limitat marjele pentru diverse produse agricole iar rezultatul a fost penurie de produse. Prețurile alimentare au crescut în Ungaria din 2020 până acum mai mult decât în restul regiunii, sustin patronatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *