Divergențe între ANPC și Ministerul Sănătății privind controalele în spitale

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a demarat o amplă acțiune de control la nivel național, inclusiv in blocurile alimentare ale spitalelor si conditiile de depozitare a alimentelor. In lipsa unui protocol semnat cu Ministerul Sanatatii, actiunile ANPC au fost interpretate diferit de conducerile spitalelor.

La Adjud, inspectorii CJPC Vrancea au sunat la 112 sustinand ca sunt sechestrati in timp ce la Spitalul Judetean Suceava, comisarii nu au fost lasati sa intre in unitatea medicala. Daca presedintele ANPC Cristian Popescu Piedone sustine ca are cadru legal, Ministerul Sanatatii a raspuns sustinand ca nu exista in lege un astfel de paragraf.

O singura lege interpretata diferit de institutiile statului a dus la o situatie absurda ca doi comisari ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor din Vrancea sa sune la 112 si sa anunte ca sunt sechestrati la Spitalul Municipal Adjud. Potrivit presedintelui ANPC, managerul unitatii medicale a devenit agresiv verbal și a contactat autoritățile prin apel la 112, solicitând intervenția unui echipaj de poliție, afirmând că controlul ar fi ilegal și că nu au fost prezentate documentele necesare.

Mai mult, ușile de acces ale spitalului ar fi fost fost blocate pentru împiedicarea echipei de control să părăsească incinta, până la sosirea poliției. Ușile au fost deschise ulterior de un angajat al spitalului, atunci când unui membru al echipei de control i s-a făcut rău din cauza unor antecedente cardiace.

Ulterior, echipa de control s-a deplasat la unitatea de poliție pentru a depune declarații cu privire la incident. Comisarii sustin ca in cateva minute au descoperit mai multe nereguli in blocul alimentar al spitalului, de la carne de pasare expirata pana la conditii de depozitare necorespunzatoare. La Suceava, conducerea Spitalului Judetean a decis sa nu primeasca echipa de control a ANPC.

Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății: ,, Aceste controale sunt posibile prin ordin comun încheiat între Ministerul Sănătății, ANPC și ANSVS dăcă dorește acest lucru. Eu l-am invitat, sunt și eu la fel de dornic ca să vedem sau să putem să asigurăm condiții bune în spitale. Și să știți că la marea majoritate a spitalelor din România condițiile de hrănire sunt bune, iar controlul pe care îl poate face ANPC-ul se referă exclusiv la alimente și se referă exclusiv la o situație care încheie un acord de parteneriat”.

Alexandru Rafila sustine ca nu este impotriva acestor controale insa acestea sa se desfasoare intr-un cadru legal.

Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății: ,,Scopul acestor controale nu cred că este de natură propagandistică, cred că trebuie să se refere la siguranța pacientului și la asigurarea unei alimentații corecte. Acesta este punctul nostru de vedere, un punct de vedere profesional, legal ,asumat și cred că și domnul Piedone poate să facă acest lucru, iar diverse ordine interne date de domnul președinte al ANPC nu pot să substituie o lege”.

Pe de alta parte, Cristian Popescu Piedone, sustine ca o ordonanta de govern definește „consumatorul” ca orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care acționează în afacerea lor comercială, industrială, de producție, artizanală ori liberală, și specifică faptul că „unitățile spitalicești” nu sunt exceptate de la aplicarea acestui cadru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *