Disputa Teodorovici-Mișa nu poate ascunde sub preș realitatea bugetară

Sharing is caring!

Ministrul de Finanțe pasează tot mai des mingea în curtea predecesorului său, actualul șef al ANAF, în privința încasărilor la bugetul de stat. De fapt, asistăm, în formă continuată, la demonstrarea lipsei de competență și seriozitate a actualei guvernări. Care sunt beneficiile pentru cetățeanul simplu a disputei televizate între actualul și fostul ministru de finanțe? Ce motive să mai aibă contribuabilul să-și plătească taxele și impozitele când vede cine colectează și administrează bugetul de stat?

Așadar, munca miniștrilor, a celor puși să vegheze la bunul mers al țării, este dovada degradării actului de guvernare, a fugii de orice responsabilitate, mascate de show-urile mediatice la televiziunile prietene. Dacă ministrul Teodorovici are indicii clare privind incompetența șefului ANAF, tot el are pârghiile administrative și legale pentru a îndrepta lucrurile. Pe de altă parte, chiar dacă Ionuț Mișa a făcut bugetul și a stabilit țintele de colectare, întreaga coaliție PSD-ALDE trebuie să își asume răspunderea, pentru că ea a votat bugetul de stat și a cauționat eventualele derapaje și manipulări statistice în materie de bani adunați la buget.

Ministrul de Finanțe este pus să gestioneze o situație imposibilă de către șefii săi politici, motiv pentru care ne așteptăm la ceva mai multă decență din partea lui. Iar dacă lucrurile sunt atât de grave și nu le mai poate controla, există opțiunea demisiei de onoare, pentru a nu mai ascunde, printr-un teatru ieftin, oroarea bugetară!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași
shares