Dispută în CJ Iaşi din cauza dosarelor penale

Votarea proiectului prin care Consiliul Judeţean Iaşi se poate constitui ca parte civilă în două procese penale a stârnit discuții între consilieri. Este vorba de procesul în care președintele CJ, Costel Alexe, este cercetat pentru că l-ar fi detașat pe Vlad Baba la conducerea Scolii Populare de Arte, deși acesta nu îndeplinea condițiile. Cel de-al doilea dosar o vizează pe Lăcrămioara Ursu, care și-ar fi falsificat diplomele de studii pentru a ocupa funcția de consilier județean fără a avea liceul terminat. Consilierii județeni PNL și PMP s-au abținut să voteze proiectul.

Consilierii județeni PNL şi PMP au motivat gestul lor prin faptul că nu ar fi nicio hotărâre judecătorească definitivă care să îi oblige să fie parte civilă în cele două procese în care este acuzat Costel Alexe şi consilierul Lăcrămioara Ursu. Proiectul a fost iniţiat în urma unei adrese a anchetatorilor prin care administraţia judeţului să se pronunţe dacă se constituie parte civilă acum, în debutul proceselor „Baba-Alexe” şi „Lăcrămioara Ursu”. În primul caz, prejudiciul calculat de cei de la DNA însumează aproximativ 149.000 lei – salariul de consilier al lui Vlad Baba, detaşat ca director la Şcoala de Arte. În cazul Ursu, prejudiciul ar fi de peste 73.000 lei, banii încasaţi în calitate de consilier al fostului preşedinte al CJ timp de un an. Consilierul USR Bogdan Mihail a avertizat că, peste ani, dacă vor fi stabiliţi vinovaţi, aceştia vor putea să invoce lipsa calităţii de parte civilă în proces, iar CJ ar putea să piardă aceşti bani.

Acest act este lipsit de efecte juridice, iar peste ani când se va ajunge în Apel în acest dosar, atunci inculpații vor invoca lipsa calității de parte civilă în proces. Și atunci, din start, Consiliul Județean va fi văduvit de acești bani care acum sunt indicați ca prejudiciu în această adresă, a spus Bogdan Mihail, consilier judeţean USR.

Pe de altă parte, consilierii judeţeni PNL spun că nu sunt obligaţi să facă parte din acest proces.

Nicio instituție nu poate să-mi ceară mie să mă constitui parte în acest dosar pentru că nu există o hotărâre judecătorească definitivă. Rechizitoriul are două părți: una penală și una civilă. În cea civilă se menționează niște sume. Punctul nostru de vedere ar trebui să fie nici da, nici nu. Să ne abținem, a explicat Constantin Șerban, consilier județean PNL.

Situaţia a mai fost întâlnită în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, în timpul mandatelor lui Lucian Flaişer şi Cristian Adomniţei. Atunci, plenul a pledat în favoarea votului nominal din partea fiecărui consilier în parte pentru susţinerea sau nu a constituirii CJ ca parte civilă.

Din punct de vedere strict juridic domnul avocat Mihail are dreptate şi în sprijinul acestor afirmaţii vine practica de la Consiliul Municipal Iaşi, unde prin hotărâre a fost mandatat un viceprimar care să meargă în faţa organelor de anchetă şi să îşi exprime opţiunea de a se constitui sau nu parte civilă în numele Consiliului Local. Şi din celălalt punct de vedere ar exista o problemă de procedură. Eu nu aş fi de acord să fie mandatat un consilier sau un vicepreşedinte şi care să meargă acolo să exprime opţiunea de da sau nu de a ne constitui parte civilă sau nu, a declarat Cristian Stanciu, consilier judeţean PSD.

Vicepreşedintele Marius Dangă a declarat că a fost respectat doar protocolul.

Așa cum doamna secretar general v-a explicat la comisii că vom solicita consilierilor județeni să își exprime opțiunea asupra acestor două adrese, exact așa vom face. Eu sunt economist. Când o să fiu și jurist o să vă anunț, a precizat Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Consilierii județeni USR vor propune un proiect de hotărâre la CJ prin care vor solicita o ședință extraordinară pentru adoptarea acestui proiect.

Intervenția domnului Șerban este atât de lipsită de cunoștințe de drept procesual penal românesc… cred că nu ar trebui să dezbatem când să ne constituim. Dumnealui probabil are o impresie greșită asupra modului în care decurge latura civilă a procesului penal și nu o să fac acum lecții de drept penal cu domnul Șerban, a mai spus Bogdan Mihail, consilier judeţean USR.

În replică, secretarul general al judeţului a invocat un alt articol de lege, din Codul de procedură penală, care permite introducerea acţiunii la o instanţă civilă, doar după ce latura penală se încheie.

Nu avem dreptul să comentăm faptele ca atare sau ceea ce se discută. De ce la Consiliul Județean? Pentru că vorbim de bugetul Consiliului Județean Nicio structură din cadrul Consiliului Județean nu se poate substitui Consiliului Județean, a menționat Lăcrămioara Vernică, secretar CJ.

La cererea lui Cristian Stanciu, rezultatul votului va fi trimis procurorilor sub forma tabelului şi nu ca rezultat cumulat.

Eu nu vreau să fiu asimilat mai târziu în cadrul unei majorităţi exprimate aici, în cadrul Consiliului Judeţean fără vot nominal că votat pentru a nu mă constitui parte civilă, a mai declarat Cristian Stanciu, consilier judeţean PSD.

Singurul lucru pe care Costel Alexe l-a menţionat pe parcursul zecilor de minute de discuţii pe marginea acestui subiect este faptul că nu a prejudiciat în niciun fel bugetul Consiliului Judeţean.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!