Dispozitive unice de măsurare a vibrațiilor pământului, la Iași

Iasul detine 3 echipamente care măsoară vibrațiile pământului /3D si a infrasunetelor. Aceste dispozitive au fost montate la Facultatea de Fizica din Iasi si au un prag de sensibilitatea foarte mare punând in evidenta cutremure de la mare distanta, vorbind aici chiar si de mii de kilometri. Acești senzori sunt singurii din Municipiul Iași iar cei de infrasunete, printre putinii din țară.

De acum, vom putea detecta evenimentele care produc peste Iași potentiale zgomote puternice, explozii in atmosfera, la sol, evenimente naturale sau antropice. Echipamentele care masoara vibratiile pamantului si a infrasunetelor au un prag de raspuns de aproximativ 1 secunda de la aparitia unui eveniment si pana la afisarea pe internet, la user. Acesati senzori sunt singurii din Iasi și printre putinii la nivel de tara.

Silviu Gurlui – fizician

„Am montat la Facultatea de Fizica a Universitatii Cuza din Iași trei tipuri de instrumente care pot masura evenimentele seismice sau si cele care produc infrasunete. Adica al unor unde sonore cu frecvente sonore de sub 16 hertz. Frecvente foarte mici care sunt cauzate, produse de varii fenomene, explozii sau sa spunem fenomene meteorologice sau chiar si meteotic in miscare de la mare distanta si pot fi teoretic detectati si facute astfel de analize. Si foarte important de asemenea, detectarea unor explozii de la mare distanta, de la sute sau mii de kilometri fie ca sunt ele in sol fie ca sunt in atmosferă.”

Oamenii pot vizualiza in timp real o harta interactiva unde apar semnalele legate de miscarile seismice.

Silviu Gurlui – fizician

„Astfel de instrumente sunt plasate intr-o retea publica mondiala care numara alte mii de instrumente plasate peste tot, pe toate continentele astfel populatia poate sa vada in timp real aceste semnale, masuratori si complementar exista in tara o retea extrem de importanta reteaua institutului national de stiinta a pamantului, astfel incat senzotii plasati aici nu vin decat sa completeze masuratorile facute la nivel national. In plus, avand si senzori de infrasunete, noi putem avea aici la Iasi o situatie mult mai riguroasa a acestor fenomenhe care au loc in atmosfera.”

Alaturi de senzorii de radiatie nucleara, din Iasi, senzorii complementari de dinamica solului si a atmosferei, pot fi importanti in descifrarea unor evenimente, mai ales din perspectiva stiintifica pentru varii scenarii in evolutie, acum, in Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *