Dispozitiv fraudulos descoperit pe un bancomat din București

Un dispozitiv fraudulos a fost descoperit montat pe fanta de eliberare a bancnotelor a unui bancomat din Sectorul 2 al Capitalei, fiind folosit pentru a bloca sumele de bani retrase de clienți, în vederea sustragerii ulterioare. Poliția a deschis o anchetă pentru furt calificat, reținând principalul suspect.

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că a instalat dispozitivul pe un bancomat din Sectorul 2 al Bucureștiului. Scopul acestuia era de a bloca bancnotele în momentul retragerii, pentru ca ulterior să poată fi furate. În urma unei percheziții efectuate la domiciliul său, anchetatorii au ridicat mai multe obiecte relevante pentru caz. Al doilea suspect, un bărbat de 44 de ani, a fost identificat și dus la audieri.

Cazul a fost semnalat pe 29 martie 2025, când un bărbat a sunat la 112, reclamând că a primit o sumă mai mică decât cea solicitată la un bancomat din Sectorul 2. Concret, în loc de 1.600 de lei, clientul a primit doar 950 de lei. Investigațiile efectuate de Serviciul de Investigații Criminale Sector 2 au dus la descoperirea unui dispozitiv fraudulos care blocase parțial suma retrasă.

Potrivit anchetei, suspectul ar fi montat dispozitivul pe 29 martie, în jurul orei 08:40, având fața acoperită și acționând într-o încăpere special amenajată a unei sucursale bancare. Bancomatul elibera banii ceruți de clienți, însă o parte dintre bancnote rămâneau blocate de dispozitiv. Complicele său supraveghea zona și îi oferea sprijin logistic.

Autoritățile au descoperit că bărbatul de 42 de ani mai încercase aceeași metodă în mai multe rânduri. Pe 24 mai, a montat un dispozitiv similar la un bancomat din Sectorul 3, dar nu a reușit să sustragă nicio sumă. A doua zi, a revenit la un alt bancomat din Sectorul 2, reușind să fure 100 de lei. Dispozitivul lăsat în fanta aparatului a continuat să afecteze alți clienți, care nu au primit integral sumele retrase. Ulterior, polițiștii au găsit 800 de lei lipiți de banda adezivă a dispozitivului.

Pe 27 mai, anchetatorii au efectuat o percheziție la domiciliul suspectului și l-au reținut pentru 24 de ore. A doua zi, acesta a fost prezentat instanței, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Complicele său a fost localizat în județul Ilfov și dus la audieri, urmând să se stabilească ce măsuri legale se vor lua în cazul lui.

Poliția recomandă utilizatorilor de bancomate să fie vigilenți, să numere banii imediat după retragere, să solicite chitanță și să verifice soldul. De asemenea, este utilă utilizarea aplicațiilor de mobile banking pentru confirmarea tranzacțiilor. În caz de suspiciuni legate de funcționarea bancomatului, este important ca persoanele afectate să contacteze imediat banca și apoi autoritățile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *