Disperare în satele gălățene lovite de inundații

Disperare in satele lovite de viituri din judetul Galati. Ploile nu se opresc iar meteorologii au emis un nou cod galben de precipitatii. În a șasea zi de la inundațiile apocaliptice care s-au abătut asupra acestor sate, oamenii se chinuie in continuare sa scoata mâlul din case si au nevoie de ajutor.

Mai grav este ca, pe fondul necazului au aparut si falsii sinistrati, ale caror case nu au fost lovite de viituri dar se afiseaza in momentul impartitii ajutoarelor venite din toata tara. Crucea Roșie Română a încercat să aducă alinare persoanelor aflate în nevoie și a distribuit apă, alimente și produse de strictă necesitate din primele momente.

De asemenea, Organizația Salvați Copiii România anunță mobilizarea unui fond de urgență pentru intervențiile umanitare imediate în localitățile afectate sever de inundații. Astfel, copiii din aceste zone și familiile lor vor primi asistență umanitară și vor fi monitorizați, pentru evaluarea constantă a nevoilor pe care le au.

Mulți dintre oamenii ramasi fara case locuiesc provizoriu la rude sau vecini, dar traiesc cu speranța că vor putea să se întorcă în casele lor inainte de venirea iernii. Nevoile sunt mari iar orice ajutor este binevenit.

Stefan Luca – Primar Comuna Costache Negri: “Isi doresc un sprijin financiar daca se poate ca sa incerce sa-si recupereze o parte dintre bunurile pe care le-au avut. Este adevarat ca in aceasta perioada ei au cerut si noi ne-am conformat pe buna dreptate, alimente, apa, paturi, lenjerii si alte obiecte. Ca urmare a acestui eveniment nefericit, apocaliptic au ramas fara ele si au fost nevoiti sa gaseasca alternative“.

Pe străzile din comuna Costache Negri, una dintre cele mai afectate zone din județul Galați, imaginile sunt greu de descris în cuvinte. Pentru a scoate mâlul din case, oamenii trebuie sa evacueze în primul rând mobilierul și toate celelalte lucruri distruse. Din pacate, multi oameni nu vor avea unde sa se intoarca.

“Sunt in jur de 900 si nu este o cifra exagerata din care 450 case grav afectate din care in 200 nu se mai poate locui sub nici o forma. S-au mutat la rude, la cunostinte“, a mai spus edilul Stefan Luca.

Sute de locuinte nu vor mai putea fi reparate iar in alte cateva sute nu se poate sta momentan din cauza mâlului. Este doar un bilanț provizoriu al viiturii care a lovit sâmbătă dimineață câteva localități din județul Galați. Crucea Rosie Romana strange fonduri pentru ajutorarea celor napastuiti.

CITESTE SI: Galati | 3 batrani au fost salvati azi noapte in Pechea. Astazi se inlatura efectele inundatiilor la institutiile de invatamant

De asemenea, echipele mobile ale organizației Salvati Copiii acționează deja în localitățile Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Pechea, Grivița și Costache Negri. Copiii sunt cei mai afectați, suferă de frig și sunt afectați psiho-emoțional. Nevoile identificate suntcele legate de subzistența imediată – alimente, haine, pături, apă potabilă – precum și cele necesare reinserției în școală – rechizite, ghiozdane.

Totodată, echipele Salvați Copiii România au constatat că este nevoie de servicii de suport emoțional. De asemenea, școlile afectate de inundații au nevoie de dotare, pentru a putea relua cursurile. Societatea civila s-a mobilizat si a adus in satele galatene resurse și sprijin acolo unde era cea mai mare nevoie.

De exemplu, intr-o comună gălățeană, grav afectată, câteva gospodine din sat, gătesc zilnic peste 300 de porții de mâncare caldă, în casa unui sătean, care a fost ocolit de inundații. O alta asociație cu oameni de bine vor să facă același lucru în mai multe comune afectate. In continuare, peste 1300 de pompieri, jandarmi, militari, intervin in sprijinul oamenilor.

Si cum in orice padure, exista si uscaturi, oamenii loviti de viituri s-au plans despre faptul că ajutoarele ajung și la persoane a căror locuințe nu au fost atinse de viitură. Atunci când se împart lopeți, roabe, saltele, pături sau alimente, acestea se dau drept sinistrate și pleacă cu ele acasă. De asemenea, la Pechea, un agent economic a triplat preturile la lopeți și roabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *