Dispare celebrul „dosar cu sina” si copiile legalizate

dosar cu sina

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat astazi legea care obliga institutiile publice sa nu mai ceara copii legalizate sau celebrul dosar cu sina. Practic, insitutiile publice „nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”, se spune intr-un articol de lege.

De asemenea, institutiile sunt obligate prin lege „să accepte documentele eliberate de către persoanele juridice de drept public sau de drept privat în format electronic, care au o semnătură electronică calificată sau avansată”.

Un alt paragraf prevede ca institutiile „au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată.”

In plus, institutiile publice sunt obligate să folosească cu precădere mijloacele electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice, acolo unde beneficiarul are şi este de acord să furnizeze o adresă de poştă electronică.