Discutii in UE privind schimbarea regulilor. Guvernele nu se mai pot imprumuta atat de mult

ue

Ministrii de Finante ai tarilor Uniunii Europene au anuntat ieri ca modificarile la bugetul UE trebuie sa sprijine in viitor investitiile in economia post pandemica si sa permita o cale realista in reducerea datoriilor publice imense ale unor tari. Cei 27 ministri prezenti la un summit in Slovenia sunt de acord ca modificarea regulilor trebuie sa se potriveasca mai bine cu realitatile economice.

„Vom avea nevoie de o cale pentru reducerea datoriilor care sa fie realista pentru fiecare tara. Trebuie sa echilibram sustenabilitatea fiscala cu necesitatea de a sprijini redresarea economica”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Regulile care stabilesc limite privind imprumuturile guvernelor europene pentru a proteja zona euro sunt suspendate pana la finalul anului urmator, pentru a oferi statelor membre mai multa libertate in combaterea crizei economice cauzata de pandemie.

Discutiile privind schimbarea acestora vor dura probabil pana anul viitor dar unele teme comune sunt deja in curs de analiza, precum nevoia de a proteja investitiile guvernamentale, de obicei afectate de reducerile cheltuielilor din timpul crizelor.