Discutii in Bulgaria privind crearea coridorului Salonic – Varna – Constanta

Premierii din Bulgaria, Romania si Grecia s-au intalnit ieri pentru a discuta despre crearea culoarului Salonic – Varna – Constanta privind transportul cerealelor ucrainene.
“Am discutat despre dezvoltarea regiunii Europei de Sud-Est în ceea ce privește energia, transportul și conectivitatea digitală, care este legată de ceea ce se întâmplă în Ucraina și Israel. Europa nu își mai poate permite să fie deconectată, să nu aibă drumuri care să conecteze țările vecine, să nu aibă conectivitate energetică și astfel se dovedește a fi dependentă de factori externi”, a declarat premierul bulgar Nikolai Denkov.
Potrivit acestuia, țările trebuie să fie împreună în toate sensurile cuvântului – atât ca poziție politică, cât și ca valori comune care trebuie apărate.
“Discuțiile au avut o abordare pragmatică. Regiunea noastră nu trebuie doar să recupereze decalajul față de țările mai dezvoltate din Europa, ci să fie o regiune de frunte și un exemplu pentru țările vecine“, a adăugat Nikolai Denkov.
“Trebuie să dăm dovadă de solidaritate între țările partenere. Mă refer la tragedia care unește poporul israelian și ucrainenii. România condamnă actele teroriste. Un cetățean român a murit în conflictele din Israel. Cred că Israelul trebuie să își protejeze și să își apere țara cu toată puterea.” a comentat premierul României, Marcel Ciolacu.
Discuțiile s-au axat în principal pe conectivitatea regională și, mai exact, pe proiectul unui coridor de la Salonic prin Kavala, Alexandroupolis, Burgas și Varna până la Constanța, cu posibilitatea unei extensii către Moldova. Ideea este de a construi o infrastructură modernă de transport, comunicații și energie de-a lungul traseului, care va activa legăturile economice și politice dintre țările implicate.
“Astăzi am evidențiat relațiile excelente dintre țările noastre și am convenit să ne aprofundăm cooperarea la nivel unilateral și bilateral în întreaga regiune”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Acesta a comentat, de asemenea, pozițiile celor trei țări în ceea ce privește Israelul.
“Întreaga Europă și întreaga lume civilizată condamnă imaginile îngrozitoare ale răpirii a numeroase persoane și victime. Recunoaștem dreptul Israelului de a se apăra. Acest masacru trebuie să ia sfârșit în curând”, a adăugat ministrul grec.
Potrivit spuselor sale, este clar că cele trei țări privesc în aceeași direcție.
“Atena, Sofia și București întâmpină toate subiectele actuale cu poziții comune, acest lucru este subliniat de declarația comună pe care tocmai am semnat-o”, a explicat Mitsotakis.
El a subliniat, de asemenea, că doresc să transforme întreaga regiune într-un centru de conectivitate internațională și de transmitere a energiei verzi.
“Am discutat despre importanța crucială a cooperării noastre în cadrul NATO, precum și despre dezvoltarea proiectului de oleoduct între Bulgaria și Grecia”, a adăugat ministrul grec.
“După mulți ani, pentru prima dată vedem sudul Europei într-o poziție de lider”, a anunțat ministrul Energiei din Republica Moldova.
El a precizat, de asemenea, problema securității și a extinderii spațiului Schengen.
“Unificarea celor 27 de state membre, mai întâi, în timpul pandemiei, apoi în timpul atacului Rusiei asupra Ucrainei, am dat dovadă de unitate și forță de reacție”, a adăugat el.
Mitsotakis a anunțat că astazi va avea loc o reuniune de urgență la Bruxelles pe tema atacurilor teroriste din Israel.
El a explicat că până la sfârșitul anului se va putea lua o decizie pozitivă cu privire la intrarea Bulgariei și României în Schengen.
“Spațiul Schengen este cel mai mare spațiu de călătorie din lume, iar aderarea Bulgariei și României la noi va crește nivelul securității noastre colective. Aceasta înseamnă un control mai bun al frontierelor externe”, a explicat comisarul european pentru transporturi, Adina Valean.
Ea a spus că speră că va exista o legătură de mare viteză între cele trei capitale.
“Așa cum este acum în Europa de Vest. Mi-aș dori să văd o rețea feroviară bună între cele trei orașe”, a adăugat Valean.
Premierul Bulgariei a precizat că textul declarației va fi disponibil publicului.
“În declarație se spune că ne luăm angajamentul ca în săptămânile și lunile următoare să lucrăm foarte activ la crearea unui memorandum în care vor fi arătate în mod clar punctele principale pentru a realiza dezvoltarea”, a declarat Nikolai Denkov.