Directorul Nuclearelectrica: „România are nevoie de noi capacități nucleare, are nevoie de energie curată, stabilă și la prețuri accesibile”

reactor modular mic

Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a declarat că România are nevoie de noi capacităţi nucleare, de energie curată, stabilă şi la preţuri accesibile, ca soluţie pentru realizarea securităţii energetice şi protecţia consumatorilor.

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, în cadrul programului de dezvoltare a proiectelor nucleare civile, compania a organizat în parteneriat cu ROMATOM, alături de Candu Energy Inc, membră a Grupului SNC-Lavalin, NuScale Power, Fluor şi Sargent & Lundy, în perioada 19-21 octombrie 2022, evenimentul ” Proiectele de energie nucleară din România – Zilele Furnizorilor „, cu scopul de a reuni o parte importantă a industriei naţionale de vârf a companiilor producătoare de echipamente şi furnizoare de servicii, care pot juca un rol esenţial în dezvoltarea proiectelor nucleare strategice ale României.

„Avem un angajament ferm de a dezvolta atât reactoare de mari dimensiuni, cât și reactoare modulare mici. Credem că ambele au un rol valoros de jucat. Reactoarele la scară mare pot asigura o energie electrică in banda curată și la prețuri accesibile iar, in plus, SMR-urile pot asigura flexibilitatea rețelei, precum și aplicații non-electrice, cum ar fi căldura și hidrogenul. Ambele sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării și decarbonizarea, iar România are nevoie de noi capacități nucleare, are nevoie de energie curată, stabilă și la prețuri accesibile, ca soluție pentru realizarea securitatii energetice și protecția consumatorilor.

De asemenea, ne angajăm să valorificăm expertiza de peste 26 de ani a companiei noastre în operarea nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță și expertiza de peste 50 de ani a industriei nucleare românești și să devenim un lider regional în operare, un centru de producție și asamblare de componente și un centru de pregătire a viitoarei generații de ingineri nucleari. În acest sens, ne angajăm să construim parteneriate puternice și de încredere cu furnizorii locali și să implicăm industria românească în astfel de proiecte complexe”, a declarat Cosmin Ghiță.

Teodor Chirică, președinte emerit ROMATOM, a precizat că recenta includere a energiei nucleare în Taxonomia pentru Finanțare Durabilă reprezintă un semnal pozitiv pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor nucleare naționale și o recunoaștere clară a rolului acestei tehnologii în cadrul eforturilor europene de decarbonizare și de reducere a dependenței de importurile de energie.