Directorul Moderna: Pandemia s-ar putea termina peste un an

pandemie

Directorul companiei farmaceutice Moderna, Stephane Bancel, este de părere că pandemia de coronavirus s-ar putea termina peste un an. Producția de vaccinuri este în creștere, motiv pentru care vor exista suficiente doze de ser pentru toată lumea. Ba mai mult, vaccinarea ar putea fi disponibilă și pentru copii, în curând.

„Dacă vă uitaţi la extinderea capacităţilor de producţie la nivelul întregii industrii în ultimele şase luni, suficiente doze ar trebui să fie disponibile la mijlocul anului următor astfel încât toţi locuitorii planetei să poată fi vaccinaţi. De asemenea, doze suplimentare vor fi posibile dacă va fi nevoie”, a declarat Stephane Bancel într-un interviu pentru cotidianul elveţian Neue Zuercher Zeitung.

Bancel este de părere că infecția cu Covid-19 va fi asemănătoare cu gripa, iar cei care nu se vaccinează, se vor imuniza natral. Când a fost întrebat dacă vom putea reveni la normal în a doua jumătate a anului viitor, directorul Moderna a oferit un răspuns afirmativ.

„Cei care nu se vaccinează se vor imuniza natural, pentru că tulpina Delta este foarte contagioasă. În acest fel vom ajunge într-o situaţie similară cu cea a unei gripe. Poţi fie să te vaccinezi şi să ai o iarnă fără probleme. Sau nu te vaccinezi şi rişti să te îmbolnăveşti şi posibil chiar să ajungi la spital”, a apreciat şeful Moderna.

De asemenea, Bancel susține că guvernele vor aproba doze suplimentare de vaccin pentru persoanele care fac parte din categoriile de risc. Compoziţia dozei suplimentare va rămâne identică cu originalul în acest an pentru că Moderna nu a avut suficient timp pentru a o modifica.

„În prezent testăm variante de vaccin optimizate pentru tulpina Delta. Acestea vor forma baza pentru dozele suplimentare din 2022. Testăm de asemenea o variantă Delta plus Beta, următoarea mutaţie care potrivit cercetărilor este posibilă”, a spus Stephane Bancel.