Directorul general de la Şahtior cere FIFA să înlocuiască Iranul cu Ucraina la CM

qatar

Directorul general al clubului ucrainean Sahtior Donetk a cerut luni FIFA sa înlocuiasca Iranul cu Ucraina pentru Cupa Mondiala din Qatar 2022 (20 noiembrie-18 decembrie), în contextul în care Kievul acuza Teheranul ca a livrat drone Moscovei pentru a-i sprijini invazia.
„În timp ce liderii iranieni se vor distra urmarind echipa nationala jucând la Cupa Mondiala, ucrainenii vor fi ucisi de dronele iraniene si de rachetele iraniene”, a spus Serghei Palkin într-un comunicat postat pe retelele de socializare.

De câteva saptamâni, Kievul acuza Teheranul ca a livrat Moscovei 136 de drone kamikaze Shahed, pe care apoi le foloseste pentru a viza în special infrastructurile energetice, ceea ce Iranul si Rusia au negat în repetate rânduri.

„Fiecare dintre (aceste drone) a fost produsa si livrata de autoritatile iraniene, instructorii iranieni si armata au instruit direct si gestionat lansarile de drone”, a afirmat Palkin, conform lefigaro.fr.

„Sahtior face apel la FIFA si întreaga comunitate internationala sa interzica imediat echipei nationale iraniene sa joace la Cupa Mondiala, dupa implicarea directa a tarii în atacuri teroriste împotriva ucrainenilor”, a spus el, scrie lefigaro.fr.

El crede ca FIFA ar trebui sa înlocuiasca Iranul cu Ucraina, „care a dovedit ca merita sa participe la Cupa Mondiala”, „jucând cu inima”.

Selectionata ucraineana, condusa de Oleksandr Zincenko si Andriï Yarmolenko, a învins Scotia cu 3-1 la Glasgow înainte de a pierde în finala play-off-ului cu Tara Galilor (1-0).

Regulamentul Cupei Mondiale lasa FIFA posibilitatea de a înlocui o echipa nationala cu alta, în special în cazul retragerii unei natiuni participante, dar nu precizeaza criteriile folosite pentru desemnarea echipei selectate.

Înlocuirea Iranului cu Ucraina din motive politice ar fi „o decizie justificata din punct de vedere istoric si sportiv”, a declarat luni Palkin, cerând liderilor mondiali de fotbal sa nu „repeta greselile Cupei Mondiale din 2018 din Rusia”.