Directorul general al Gazprom spune că plafonarea prețului la gaze ar duce la oprirea aprovizionării

gazprom

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat duminică că plafonarea prețului exporturilor de gaze rusești ar duce la oprirea livrărilor, reluând o amenințare similară a președintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.

Conflictul din Ucraina a determinat clienții din Uniunea Europeană să își reducă cantitatea de energie importată din Rusia, în timp ce G7 și UE încearcă să impună un plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești.

„O astfel de decizie unilaterală este, bineînțeles, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o încetare a livrărilor”, a spus Miller într-o discuție la televiziunea de stat.

Luna trecută, președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț, avertizând Occidentul că îi va „îngheța coada” la iarnă precum lupului dintr-un celebru basm rusesc.

Încetarea importurilor din Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și primul exportator mondial de gaze naturale, ar zgudui piețele globale de energie, lăsând economia mondială să se confrunte cu prețuri și mai mari la energie.