Directorul general al CFR, ieseanul Constantin Axinia vrea sa creasca viteza medie a trenurilor

constantin axinia

Constantin Axinia sustine ca este posibil ca pana la sfarsitul acestui an viteza medie sa creasca de la 46 km/h pana la 80 km/h.

”Sigur, ne ajută și Coridorul (Coridorul european Constanța – București – Brașov – Curtici – n.red.), unde vom avea alte porțiuni pe care se va circula cu 160 km/oră. 160 aici, 80 dincolo, 100 în altă parte, 40 în altă parte, facem o medie ponderată și va rezulta 80 km/oră”, a afirmat ieri Constantin Axinia.

Pe caile ferate din Romania exista aproape 1400 zone cu restrictii de viteza din moment ce anul trecut nu s-a facut nicio investitie in infrastructura feroviara.

Cei de la Asociatia Pro Infrastructura il critica pe Constantin Axinia pentru afirmatiile sale.

„Pe București-Craiova se circulă cu 60 km/h (în loc de 140) pe o distanță de 25 de km pentru că linia și terasamentul sunt degradate profund, în mai multe puncte viteza scăzând până la 20 km/h.

În gările principale se intră la PAS DE MELC (15 km/h în Brașov și 10-15 la București) din cauza macazurilor putrede care stau să se RUPĂ sub locomotive! Lucrările minore abia dacă avansează din lipsă de finanțare și grijă, cum este cazul podului de la intrarea în Ploiești Sud unde TOATE trenurile de Moldova se târăsc cu 5 km/h prin triaj.

Mai grav, situația se înrăutățește pe zi ce trece! CFR nici măcar nu are bugetul aprobat, iar banii alocați abia dacă acoperă cârpeli minimale pe ici pe colo. În niciun caz nu vor fi de ajuns pentru mii de kilometri de refacții (reparații capitale) necesare atingerii vitezei comerciale de 80 km/h!

Le cerem „directorului” CFR și „ministrului” Transporturilor să studieze puțin Buletinul de Avizare a Restricțiilor (BAR), să se plimbe un pic cu trenul prin țară (avem noi un circuit pregătit – facem și cinste cu biletele) și să vină cu un plan realist de reparații, nu cu minciuni politicianiste imposibil de realizat, numai bune de campanie electorală”, afirma cei de la Asociatia Pro Infrastructura.