Directorul DSVSA Suceava, în vizită de lucru în Vietnam, pe tema exportului de carne de pui și a altor produse agroalimentare

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, doctorul dornean Sorin Mihai Voloșeniuc, a făcut parte din grupul de experți al Autorității Naționale Sanitar Veterinare care s-a deplasat într-o vizită de lucru în Vietnam, unde au avut loc discuții foarte importante cu oficialitățile de cel mai înalt rang ale statului asiatic, până la nivel de prim-ministru.

Pe linie sanitar-veterinară, au fost discutate două teme de mare importanță.

Primul subiect interesează direct țara noastră, fiind semnat un memorandum pentru a fi agreat un certificat sanitar-veterinar pentru carnea de pui și alte produse din industria cărnii de pui, produse care ar putea ajunge din România în Vietnam.

”Pe piața din România avem o producție suficientă de carne de pasăre, condiții în care avem capacitatea de a exporta carne de pui. Pentru noi, piața din Vietnam poate fi o șansă de dezvoltare, este o țară cu aproape 100 de milioane de locuitori, cu populație și PIB în creștere”, a explicat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Printre rezultatele notabile obținute în urma întâlnirii se numără generarea de noi Memorandumuri de Înțelegere, reluarea reuniunilor sau înființarea unor noi grupuri bilaterale de lucru care vor facilita extinderea cooperării, prin accelerarea accesului unor produse românești pe piața vietnameză, în special carne de pasăre, dar și medicamente și cereale.

România are ferme de pui cu capacitate mare de creștere pentru piața externă, iar exportul direct de cereale ar putea fi înlocuit mai mult cu exportul de carne de pui, astfel putându-se da plus valoare grâului.

Cel mai important este că există deschidere de ambele părți pentru aprofundarea dialogului bilateral la nivel înalt, cu accent pe componenta economică.

Partea română a propus echilibrarea balanței comerciale în relația bilaterală, în prezent deficitară României, prin consolidarea exporturilor de produse alimentare tradiționale românești, pe mai multe segmente de produse românești, farmaceutice, cereale și fertilizanți, mașini și aparate electrice, chimicale textile, lemn etc.

În acest sens este necesară accelerarea procedurilor de certificare a produselor agroalimentare românești cu potențial la export în Republica Socialistă Vietnam, în colaborare nemijlocită între Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și Departamentul sănătății Animalelor din Vietnam.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *