Directorul DSVSA Botosani a fost trimis in judecata de DNA

Mihai-Turcanu

Mihai Turcanu, fost director executiv DSVSA Botosani a fost trimis in judecata de DNA Suceava, in stare de libertatate pentru abuz în serviciu, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul
si delapidare. In acelasi dosar a mai fost trimisa in judecata Madalina Raluca Rosu, la data faptelor și în prezent director al Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu si administratorul unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu.

În perioada octombrie – decembrie 2021 – prima parte a anului 2022, Țurcanu Mihai, ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase inițial licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

În contextul menționat mai sus, din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției, implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți.

Roșu Mădălina-Raluca a fost cea care l-a „consiliat” pe directorul D.S.V.S.A. Botoșani pe parcursul derulării procedurii de evaluare profesională a celor două funcționare în ceea ce privește modalitatea de soluționare a contestațiilor formulate, a notelor pe care să le acorde, etc. în condițiile în care aceasta știa că procesul de evaluare astfel efectuat era contrar dispozițiilor legale.

În cursul lunii decembrie 2020, același inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către firma omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în condițiile în care bunurile contractate nu erau livrate. Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care ar fi atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Botoșani s-a constituit parte civilă cu suma de 130.000 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.