Directorul CIA s-a intalnit la Kiev cu Volodymyr Zelensy. SUA a alocat un nou pachet militar pentru Ucraina

director cia

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a primit pe William Burns, directorul CIA la Kiev, a informat Reuters citând o sursă anonimă. Burns s-ar fi întâlnit cu liderii serviciilor de informații ucrainene și cu președintele Zelensky la Kiev și i-a asigurat de sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru Ucraina. Potrivit The Washington Post, vizita a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Printre altele, directorul CIA l-a informat pe Zelensky despre așteptările sale cu privire la planurile militare rusești.

Statele Unite au alocat un nou pachet de ajutor militar pentru guvernul de la Kiev, potrivit unui memorandum semnat de președintele american Joe Biden și publicat miercuri de Casa Albă.

La rândul său, Pentagonul a informat că pachetul de ajutor va include 59 de vehicule de luptă a infanteriei (IFV) Bradley, 590 de rachete antitanc TOW și 295.000 de cartușe de 25 mm.

În plus, Statele Unite vor pune la dispoziția guvernului de la Kiev, 90 de transportoare blindate de personal (APC) Stryker cu 20 de role de mină, opt sisteme de apărare antiaeriană Avenger, muniții suplimentare pentru sistemele naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS) și pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), precum și rachete antiradiație de mare viteză (HARM).

În plus, trupele de la Kiev urmează să primească 53 de vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine (MRAP), 350 de vehicule cu roți multifuncționale de mare mobilitate (HMMWV), 20.000 de proiectile de artilerie de 155 mm și 95.000 de proiectile de artilerie de 105 mm, aproximativ 600 de proiectile de artilerie de 155 mm cu ghidaj de precizie și aproximativ 11.800 de proiectile de mortier de 120 mm.

Ajutorul american va include, de asemenea, muniții antipersonal Claymore, peste 3.000.000 de cartușe pentru arme de calibru mic, aproximativ 2.000 de rachete antiblindate și alte tipuri de echipamente militare și muniție.

În total, Statele Unite au angajat peste 26,7 miliarde de dolari în asistență militară pentru Ucraina de la începutul operațiunii militare a Rusiei în această țară.