Directorul adjunct al centralei nucleare din Zaporojie a fost răpit de ruși

32J78EE-highres-e1664981948561-640x400

Un director adjunct al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, a fost răpit de forțele rusești și este reținut într-o locație necunoscută, a anunțat marți compania de stat ucraineană pentru energie nucleară Energoatom, transmite Reuters.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Energoatom a declarat că oficialul, Valeriy Martynyuk, a fost răpit luni.

Energoatom i-a cerut șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, să ia „toate măsurile posibile” pentru a ajuta la eliberarea lui Martynyuk. Grossi urma să se întâlnească marți cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit Kremlinului.

Incidentul survine după reținerea șefului de atunci al centralei, Ihor Murashov, la 1 octombrie. Grossi a anunțat eliberarea sa la 3 octombrie, după care AIEA a declarat că Murashov nu va reveni la atribuțiile sale de șef al centralei.

Instalația, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost capturată de Rusia în primele zile ale invaziei Ucrainei, dar este încă operată de personal ucrainean.

Rusia a anunțat săptămâna trecută că intenționează ca personalul său să preia controlul asupra centralei, o mișcare care a fost respinsă de șeful Energoatom, Petro Kotin. Kotin s-a autointitulat director al centralei și a declarat că deciziile privind funcționarea acesteia vor fi luate la Kiev.