Director nou la Institutul Francez din Iasi

director institutul francez

Începând din toamna aceasta, Institutul Francez din Iaşi revine pe scena evenimentelor culturale din Iaşi, cu noi acorduri francofone, graţie prezenţei dinamice a doamnei Muriel Augry-Merlino, noua directoare a echipei ieşene.

Muriel Augry-Merlino s-a născut la Paris, unde a făcut studii literare, apoi a urmat cursurile Universităţii Paris Sorbonne, unde a obţinut titlul de doctor în literatură şi civilizaţie franceză. Parcursul doamnei Augry-Merlino este unul multicultural şi cuprinde o varietate de experienţe profesionale de cel mai înalt nivel. A fost lector de limbă franceză la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Torino, în Italia, apoi la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi.

Ulterior, a predat tehnici de expresie în cadrul IUT Nice Sophia Antipolis. Şi-a continuat cariera în cadrul serviciilor culturale ale Ambasadei Franţei în Italia (2003-2007), apoi în Maroc, ca ataşat de cooperare pentru limba franceză (2007-2011).

Revenită în Franţa, a încadrat Ministerul Afacerilor Externe la Paris, unde s-a ocupat de dosare precum cele legate de filierele cu predare bilingvă, programele de mobilitate studenţească sau premii literare, precum Premiul Tânărului Scriitor sau Poésie en liberté (2011-2015).

A fost apoi numită directoare a Institutului Francez din Kenitra, Maroc, (2015-2017), apoi din Rabat (2017-2019). De pe data de 1 septembrie 2019, este noua directoare a Institului Francez din Iaşi. Funcţiile de administrare şi gestiune a instituţiilor culturale se bazează pe un lung parcurs cultural divers. Astfel, a făcut parte dintr-o trupă de teatru universitar la Nisa şi a colaborat cu teatrul dell Angollo la Torino.

A invitat numeroşi scriitori, a organizat festivaluri de literatură itinerantă, colocvii, mese rotunde şi a iniţiat multiple evenimente legate de francofonie. De asemenea, a organizat numeroase expoziţii de pictură contemporană şi fotografii. Este Cavaler al Ordinului Palmelor Academice. Având un puternic parcurs literar, şi-a îmbinat profesia cu pasiunea pentru scris.

A publicat un prim eseu Cosmopolitismul în textele scurte ale lui Stendhal şi Mérimée, la editura Slatkine (Paris, 1992), eseu care a primit Premiul Academiei Franceze. A scris numeroase eseuri critice despre literatura romantică europeană şi despre literatura de călătorie. A publicat o ediţie critică a cărţii Les pays lumineux, de Louise Colet, la editura Cosmopole (Paris, 2005) şi a realizat un catalog despre Călătoria femeilor de litere în Egipt în secolul al XIX-lea. A susţinut numeroase conferinţe şi a participat la numeroase saloane literare : Paris, Casablanca, Marrakech, Beirut, Pisa.

În domeniul creaţiei literare, este autoarea unui volum de nuvele, Rien ne va plus, apărut la editura l’Harmattan (Paris, 2010) şi a patru volume de poezie : Les lendemains turquoises, la editura Marsam (Rabat, 2010), Les Ecailles du Soir la editura l’Harmattan (Paris, 2012), Eclats de murmures la Virgule Editions (Tanger, 2016). Ultima publicaţie este o frumoasă carte intitulată Instantanés d’une rive à l’autre la Virgule Editions (Tanger, 2018), în colaborare cu pictorul caligraf Abdallah Akar. Cartea a câştigat în 2019 Premiul Vénus Khoury Ghata pentru Poezie ilustrată.