Direcția Silvică Iași reîmpădurește suprafețele degradate

Angajați ai Directiei Silvice Iasi, voluntari și studenți, desfășoară o nouă campanie de împădurire pentru refacerea suprafețelor forestiere. Procesul începe după controlul anual al regenerărilor naturale și artificiale, urmărindu-se completarea zonelor unde puieții nu s-au prins și refacerea pădurilor afectate.

Împădurirea nu înseamnă doar plantarea de puieți, ci un proces complex ce presupune selecția celor mai potriviți arbori pentru fiecare tip de sol și climă. Campania din acest an se bazează pe o analiză atentă a terenurilor pentru a asigura o regenerare eficientă a fondului forestier. Repartizarea puieților se face, atât pentru suprafețele din cadrul Direcției Silvice Iași, cât și pentru alte direcții din cadrul  Romsilva.

Gabriel Doncean – Director Direcția Silvică Iași: ,,Noi, campania de împădurit o începem din toamnă după controlul anual al regenerărilor natural și artificial, trecem a face și invetarul puieților în pepenierele silvice și atunci, dintre puieții cei apți, pe suprafețele pe care urmează de a face completări, de a face refaceri sau împăduriri integrale repartizăm puieții respectivi”.

Succesul unei plantări nu se oprește odată cu sădirea puieților. Direcția Silvică urmărește îndeaproape evoluția noilor păduri, verificând rata de prindere a puieților și intervenind prin lucrări de întreținere pentru a asigura dezvoltarea optimă a vegetației. În zonele de deal, în proporție de 70% se plantează gorun și stejar, paltin, frasin, iar pe terenuri degradate, sălcioară, salcâm și măceș.

Gabriel Doncean – Director Direcția Silvică Iași: ,,După ce facem aceste lucrări de plantare, urmează ca aceste plantații să fie urmărite în stadiul lor de vegetație de către personalul silvic. De exemplu, la hectar se plantează câte 5000 de puieți. Se urmărește dacă toți puieții s-au prins, după aceea urmează lucrările de întreținere, după aceea dacă crește vegetația ierboasă sau vegetația lemnoasă suntem nevoiți de a elimina aceste specii”.

Specialiștii atrag atenția că reușita campaniilor de împădurire depinde și de condițiile climatice, schimbările meteorologice și seceta, acestea fiind principalele provocări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *