Din 5 decembrie se depun cererile pentru fertilizarea in vitro dupa ce anul trecut s-au nascut cei mai putini copii din ultimii 100 ani

in vitro

Din 5 Decembrie, se pot depune la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro solicitările pentru a beneficia de sprijinul financiar de 15.000 lei oferit de stat în programul social de creștere a natalității. Ordinul comun conține regulamentul programului care se adresează cuplurilor sau femeilor singure cu vârsta între 20 și 45 de ani.

In acest program social se pot inscrie cuplurile și femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România și care vor desfășura procedurile pentru obținerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

Dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declarație pe proprie răspundere; documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV; adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos și un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate.

Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor. Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor.