Din 2024 creste valoarea amenzilor de circulatie

De la  1 ianuarie 2024, amenzile de circulație în România vor cunoaște o creștere semnificativă, conform unei hotărâri guvernamentale. Într-o schimbare majoră față de prevederile anterioare, punctul de amendă va fi recalculat la 5% din salariul minim brut pe țară. Până în prezent, acest punct de amendă era limitat la suma de 145 de lei, valoare stabilită încă din 2017.

Valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei. Acest calcul se bazează pe salariul minim brut pe țară, care în prezent este de 3.300 de lei. Această modificare este stipulată într-o ordonanță privind măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, menite să consolideze situația fiscală și să combată evaziunea fiscală, publicată în Monitorul Oficial.

Dacă un șofer este surprins în trafic fără centura de siguranță, el va primi o sancțiune de 3 puncte și va trebui să plătească 435 de lei în prezent. Cu toate acestea, începând din anul următor, pentru aceeași încălcare, șoferii vor fi nevoiți să achite aproape 500 de lei. În cazul utilizării telefonului mobil în timpul condusului, șoferii se confruntă în prezent cu o amendă cuprinsă între 580 și 1.160 de lei, adică între 4 și 8 puncte de amendă. Din 2024, aceeași contravenție va atrage o sancțiune de până la 1.320 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *