DIICOT declara razboi gruparilor specializate in trafic de persoane si minori. In jur de 200 perchezitii domiciliare vor fi efectuate astazi

Astăzi, în cadrul unei ample operațiuni, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Poliția Română, cu sprijinul Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Române, efectuează 46 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori,  pornografie infantilă, criminalitate informatică și  trafic de droguri.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național,  vor fi puse  în executare 199 mandate de percheziție domiciliară și 210  mandate de aducere.

„Această inițiativă marchează un nou capitol în campania DIICOT, începută în anul 2018 sub denumirea generică „ Ziua Z”, prin care evidențiem angajamentul ferm al instituției noastre în prevenirea și combaterea acestor forme grave de criminalitate. Acțiunile noastre vizează grupuri de crimă organizată care operează atât pe  teritoriu național, cât și în context transfrontalier, în al căror scop intră exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranți dar și traficul de droguri,  care a fost și rămâne o preocupare constantă a procurorilor DIICOT și o dovadă a determinării noastre de a asigura un mediu sigur și protejat pentru toți cetățenii. Prin acțiunea desfășurată astăzi, DIICOT dorește să tragă un puternic semnal de alarmă și cu privire la riscurile crescute la care sunt expuși copiii în mediul online. Este esențială conștientizarea faptului că Internetul nu este doar o sursă de informații și oportunități, ci și un teren periculos, mai ales pentru cei mici. Semnalăm, sub acest aspect, creșterea alarmantă a numărului de minori,  care la solicitarea unor persoane cunoscute  în mediul virtual (care le-au câștigat încrederea inducându-i în eroare că sunt de vârsta lor) s-au fotografiat și filmat în  ipostaze indecente  și au trimis  astfel de materiale unor  prădători  sexuali expunându-se unor acțiuni ulterioare de șantaj. Această practică nu reprezintă numai o încălcare gravă a intimității, dar lasă și cicatrici emoționale adânci asupra celor afectați. Este imperativ ca părinții și persoanele care îi au în îngrijire să fie mai vigilenți ca niciodată în supravegherea copiilor și a activităților online ale acestora. Nu recomandăm  recurgerea la măsuri extreme, de interzicere a accesului la mijloacele de comunicare electronică, dialogul constant cu copiii și educarea lor cu privire la pericolele care există în mediul online, fiind căile firești de conștientizare a riscurilor majore la care se expun. DIICOT va intensifica lupta împotriva acestor forme de criminalitate cibernetică ce afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar este esențial ca și comunitatea să fie activ implicată în protejarea copiilor”, a precizat DIICOT.

Cât privește fenomenul  traficului de persoane și de minori,  cazurile instrumentate de DIICOT au relevat că grupuri infracționale organizate având, în unele cazuri, în  structura lor și cetățeni străini, racolează persoane ( inclusiv minori)  profitând  de starea  de vulnerabilitate în care acestea  deja se află.

Minorii dar și majorii, victime ale traficului de persoane,  în speranța unei vieți  îndestulătoare ori din dorința de apartenență la o familie, ajung să creadă în false promisiuni și să intre în caruselul exploatării sexuale, exploatării prin obligarea la practicarea  cerșetoriei sau prin prestarea unor munci grele în beneficiul traficantului, de foarte multe ori măsurat în sume exorbitante. 

În toate aceste situații în care familia fie nu există,  fie nu poate interveni ori  se află în postura de agresor, este necesară, sub aspect preventiv, intervenția societății (școală, instituții cu atribuții în zona protecției sociale sau religioase, vecini sau persoane din anturaj) prin denunțarea unor asemenea activități infracționale și raportarea oricărei posibile situații de trafic de persoane. 

În continuare, DIICOT derulează activități intense de investigare și punere sub acuzare a unor rețele de crimă organizată transfrontalieră, compuse din cetățeni români și străini, specializate în traficarea de migranți, care obțin profituri uriașe din recrutarea, adăpostirea și transportul unor grupuri de migranți de pe teritoriul României  către țări din Vestul Europei.  

„Indiferent  de infracțiunile grave la care ne referim (trafic de migranți, trafic de persoane sau de  droguri, constituirea de grupuri infracționale organizate) activitățile de combatere de natura celor desfășurate astăzi de DIICOT și poliția judiciară  se înscriu în efortul comun al organelor statului  de   creare a unui climat optim de siguranță a cetățenilor  și de protecție a victimelor infracțiunilor. Perchezițiile care vor fi efectuate în cursul zilei de astăzi, au scopul  obținerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor”, a mai precizat DIICOT.

În acest sens, DIICOT menționeaza și  faptul că  în primele 10 luni ale acestui an, au fost întocmite 1.463 de rechizitorii și au fost încheiate 355 de acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3423 inculpați, dintre care 1385 în stare de arest preventiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *