DIICOT a reținut 3 persoane în cazul azilului groazei din Mureș

Procurorii DIICOT Târgu Mureș au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

S-a reținut că, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de  trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul  membrilor grupării.  
Persoanele vârstnice ori  cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de  agresiune  fizică și psihică,  privare de libertate,  neadministrarea tratamentului medical adecvat , lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.

La data de 27.07.2023, au fost  identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu  saltele așezate direct pe podea.

În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica.

Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna.

În cursul acestei zilei, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *