DIICOT a descins la fundatiile lui Morel Bolea

WhatsApp Image 2022-11-09 at 13.53.09

O organizație neguvernamentala și o agenție de modelling din Iași sunt investigate în urma unor suspiciuni de racolare a unor minore pentru exploatarea sexuala. Inca de la primele ore ale diminetii oamenii legii au descins la locuinta cunoscutului Morel Bolea, pentru a lua probe intr-un dosar cu trafic de minori.

Procurorii DIICOT Iași împreună cu polițiști din cadrul Brigazii pentru Combaterea Crimei Organizate au efectuat mai multe perchezitii in municipiul Iasi. Vizata a fost si casa lui Morel Bolea, aflata la cativa kilometri de Iasi. De aici au fost ridicate documente, iar suspectii au fost dusi la audieri. Vecinii spun ca in ultimii ani au vazut doar fete tinere in acea curte.

-Sunt fete tinere aici tot timpul.

-De cand locuiesc aici?

-Dintotdeauna. Au vreo 6-7 ani de zile.

-Cate fete sunt? -In jur de patru cinci. Poate sunt verisoare intre ele. Are firma de fotomodele. Fac serviciu. Au firma de fotomodele”, a declarat unul dintre vecini.

Mai mult decat atat, unele dintre ele ar fi fost surprinse de vecini in lacrimi, cu telefonul in mana.

Care prin curte, care plangea. Am vazut-o eu ca plangea. Era la masa aici in fata si cu telefonul in mana. I-am dat „Buna ziua”. Plangea si se uita acolo. Era una micuta, slabuta. Dar toate sunt slabe aici. Sunt fotomodele. Este un barbat aici cu fete. Sunt fete tinere, care fac treaba, care vin. Locuiesc de nu mai stiu numarul aici. Sunt fete multe”, a mai spus o alta vecina.

Oamenii legii susțin că, în perioada 2000-2016, mai multe persoane vătămate, minore ar fi fost recrutate prin intermediul unei organizații neguvernamentale și a unei agenții de modelling, înființate în Iași. Victimele erau ulterior exploatate sexual, prin manipulare și abuz emoțional. Momentan, au fost identificate cinci persoane vătămate, informează Poliția, care au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

Anca Vijiac, Purt. Cuv. IPJ Iași: „De precizat este faptul ca pana in prezent au fost identificate cinci persoane vatamate. Actiunea a beneficiat de sprijinul unei organizatii neguvernamentale care este specializata in prevenirea si combaterea traficului de minori”.

Victimele acuză fapte precum abuz sexual și psihologic, acte de tortură, manipulare la sediul comun al fundațiilor Kasta Morrely, o agenție de modă pentru tineret, și Eurodemos, o organizație pentru implicarea tinerilor în proiecte civice. De-a lungul timpului, ONG-ul sub care functiona agentia de modele a avut mai multe colaborari cu Primaria Iasi.

Sebastian Buraga, Purt. Cuv. Primaria Iasi: „Noi de doi ani de zile de cand au aparut primele semnale in mass media cu privire la unele situatii care nu sunt in regula nu am mai avut niciun parteneriat cu acest ONG. Nici nu am mai depus alte proiecte cu finantare prin urmare de doi de zile nu stim cu ce s-a ocupat ONG-ul de care faceti referire. Nu primarul a dispus semnarea unui parteneriat. Fiecare proiect ale organizatiilor neguvernamentale sunt depuse in Consiliul Local. Pana ce ajung acolo exista o comisie care analizeaza un punctaj pe fiecare proiect in parte”.

Tinerele membre trebuiau să renunțe la familie, prieteni și să se dedice lui Morel Bolea, cel care coordona cele două firme.