Digitalizarea nu este vazuta cu ochi buni de pensionarii ieșeni

laptop batran

Cupoanele de pensie ar putea sa dispara fizic si vor putea fi trimise la cerere pe email. Proiectul a fost votat ieri de Senat la initiativa unor liberali. Fostul ministru al muncii, Violeta Alexandru propune accesarea electronica a talonului mov de pensie de catre beneficiarii de pensii pe card. Momentan doar 49 la suta dintre pensionari primesc pensiile prin acest mod.

Ideea ca sunt pensionari care folosesc astazi tehnologia si care stau in casa, cu ochii pe poarta  ca sa astepte postasul sa le aduca talonul mov, tine Romania pe loc sustine Violeta Alexandru. Postasul va deveni virtual, pentru cei care doresc iar banii vor fi primiti pe card. Inițiativa, spun cei care au votat-o, aduce economii. Costurile, care tin de posta si de distributie ar trebui sa dispara pentru ca trimiterea unui e-mail este gratuita.

Pana acum postasul venea acasa, prezenta cuponul de pensie, chiar daca banii intrau pe card. Liberalii doresc ca taloanele de pensie fizice, să fie eliminate, iar în locul lor să fie trimise cele virtuale. Initiativa nu este privita cu ochi buni de o parte a pensionarilor ieseni. Unii nu au adrese de e-mail si nu stiu sa utilizeze un smartphone. Acestia considera ca digitalizarea nu este in avantajul lor.

„Nu-mi trebuie la vărsta mea card. Stiu ce este ala, au copiii. Eu nu am avut si nici nu o sa am”, a spus un pensionar.

Pe ulitele satului, oamenii spun ca nu stiu sa foloseasca un smartphone, nu stiu sa converseze pe chat sau sa deschida aplicatii cu ajutorul internetului.

„Prin e-mail eu nu stiu. Eu nu stiu sa umblu. Nu stiu ce o sa fac. O sa  dau la copii sa umble”, a spus o pensionară.

Pensionarii ar urma sa aiba un cont personal pe platforma Casei Nationale de Pensii, iar acolo vor putea conversa cu funcționarii pe chat pentru sugestii si nemultumiri. Digitalizarea pensionarilor va costa 60 de milioane de euro fiind prevazuta si in PNRR.