Diana Șoșoacă, anchetată de DIICOT pentru că a blocat vaccinarea în centrul din Răchiteni

diana sosoaca rachiteni

foto: Libertatea

Senatoarea Diana Șoșoacă este cercetată penal de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pentru zădărnicirea combaterii pandemiei COVID-19, după ce a blocat activitatea centrului de vaccinare din comuna Răchiteni, județul Iași.

Dosarul penal in rem a fost deschis de Parchetul General, iar cauza a fost ulterior declinată la DIICOT fiindcă infracţiunea de comunicare de informaţii false este de competenţa acestei structuri.

Pe 4 septembrie, ușile centrului au fost blocate de un grup de protestatari anti-vaccinare conduși de Diana Șoșoacă. La acea vreme, comuna se afla în scenariul roșu.

Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”, a scandat Diana Șoșoacă secondată de susținători, care a făcut și o transmisie live pe Facebook din comuna despre care susține că e circumscripția ei.

Oamenii au fugit speriați și nu s-a mai vaccinat nimeni, după cum a declarat directorul DSP Iași, Vasile Cepoi:

„Avem probleme, ultima situație nedorită este intervenția doamnei senator Șoșoacă la Răchiteni, care a blocat o acțiune de vaccinare a persoanelor care și-au exprimat această dorință, prin prezența ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acțiune ilicită”, declara atunci directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi.

Medicul Elena Popa, care a condus echipa mobilă de la Răchiteni, spune că s-a temut pentru viața ei și a echipei. Elena Popa crede că Diana Șoșoacă trebuie oprită: „Ce am simțit? M-am temut pentru siguranța mea, pentru siguranța echipei și am fost foarte dezamăgită de faptul că nu am reușit să îmi îndeplinesc activitatea pentru care m-am dus acolo. Sincer, m-am temut pentru viața mea la un moment dat. De asta am și ieșit în față, pentru că trăgeau de ușă, țipau la ușă și am ieșit ca să vorbesc cât pot cu dumnealor. Plus că eu am găsit acolo niște cetățeni care voiau să se vaccineze și nu au putut să intre în clădire. Au fugit, au fost goniți, nu știu să vă spun. Noi am fost anunțați că poliția ar fi acolo, dar nu au fost… Atitudinea lor a fost foarte agresivă, și verbal, și fizic.”

Diana Șoșoacă a susținut că în comună nu ar fi existat nicio persoană infectată cu Sars-CoC-2 și că sătenii ar fi urmat să fie vaccinați cu forţa. Acțiunea senatoarei a fost reclamată la Parchet de directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi.