Dializa hepatică, blocată la Spitalul Parhon din cauza birocrației

Sharing is caring!

Aparatura medicala, neutilizata din cauza birocratiei! Primul Centru de Dializa Hepatica, infiintat in Romania, a functionat la Iasi. Timp de 10 ani, spitalul Parhon era singura unitate medicala din tara unde se putea face dializa hepatica pentru pacientii cu diverse intoxicatii. Printr-un ordin al fostului ministru al Sanatatii, programul de dializa hepatica de la Iasi a fost oprit.

Aparatul care poate salva vietile pacientilor diagnosticati cu insuficienta hepatica nu a mai fost bagat in priza de mai bine de un an si jumatate. Sta depozitat in coltul unui cabinet, departe de salile de operatie si saloanele de terapie intensiva.

Spital Parhon

Ionut Nistor – medic nefrolog Spitalul Parhon: “Din pacate, nu mai putem sa il folosim, neexistind o procedura care sa ne permita, din punct de vedere legislative, sa continuam acest program de dializa hepatica cu aparatul pe care il avem, adica cu acesta. Nu sunt diferente intre cele doua tipuri de aparate, din pacate nu am primit niciun raspuns la acea solicitare. Nu mai putem sa il folosim. Din pacate, pacientul sufera, pacientii nu au alta resursa in zona Moldovei, de a face dializa hepatica, singura sansa fiind transferul cu elicopterul la Bucuresti. Din pacate, in timp, el va fi casat, pentru ca are si el o durata de viata, e nevoie sa fie verificat, repornit, sunt proceduri standard pentru orice dispozitiv medical”.

Pana sa fie scos din uz, cu ajutorul aparatului medical au fost salvate vietile a peste 100 de pacienti, care au beneficiat de dializa hepatica. La Spitalul I.C. Parhon din Iasi s-a facut, pentru prima data in tara noastra, un astfel de tratament pentru pacientii intoxicati cu ciuperci sau pentru cei care au luat supradoza de medicamente sau substante interzise.

Din cauza birocratiei, astel de interventii medicale nu mai pot fi facute la spitalul din Iasi. In Europa exista doua companii care produc aparatura medicala. Desi nu exista nicio diferenta intre cele doua echipamente, intr-un ordin al fostului ministru al Sanatatii, Sorina Pintea, este trecut numele unui singur producator, care a livrat echipamente la spitalul Fundeni din Bucuresti.

Pentru ca Iasiul are acelasi aparat medical, dar produs de alta companie, tratamentul de dializa hepatica a fost interzis.

Ionut Nistor – medic nefrolog Spitalul Parhon: “Desi am facut numeroase demersuri catre Comisia de Specialitate, de Gastroenterologie de la Ministerul Sanatatii, fiind blocati intr-o bucla birocratica. Exista o impunere si o penalizare pe care am primit-o pentru ca faceam aceasta dializa hepatica, cu un aparat pe care CAS a considerat ca nu este inclus in acel regulament al Ministerului Sanatatii. Dupa denumirea de producator privat nu se mai poate efectua. Pentru ca in ordinul Ministerului Sanatatii este scris unul din aceste aparate si noi il avem pe celalalt, nu mai putem face. Cazul care a fost recent, trimis la Bucuresti, putea beneficia de dializa hepatica mai repede in Spitalul Parhon, dar acest program de dializa hepatica, din pacate, este blocat, desi am facut numeroase adrese catre Minister. Nu este niciun raspuns, nu am primit niciun raspuns la aceste solicitari, si nici la revenirile pentru aceste solicitari”.

Ordinul emis de fostul ministru al Sanatatii, prin care era trecut numele unui producator anume, care sa furnizeze aparatura medicala necesara pentru dializa hepatica, poarta parafa Sorinei Pintea, cea care a condus, pana nu demult, ministerul. Reprezentii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi spun ca situatia va fi remediata.

Mona Lisa Artene, purt de cuv CJAS Iasi: “Programul national de terapie intesiva a insuficientei hepatice de la spitalul Parhon nu se poate derula in acest moment, deoarece materialele sanitare utilizate, in acest moment, nu sunt incluse in lista materialelor prevazute in normele legale aplicabile. Ca urmare a solicitarii spitalului, CJAS Iasi a efectuat demersuri in vederea modificarii legislatiei, situatia fiind in curs de solutionare, respectiv de aprobare a normelor aplicabile pentru programele nationale de sanatate curative incepind din anul 2020”.

Pentru ca a tratat un pacient aflat la un pas de moarte, din cauza intoxicatiei cu ciuperci, cu aparatul neomologat, spitalul Parhon a fost amendat cu cateva zeci de mii de lei.

Recent, un student din Iasi a fost la un pas de moarte, din cauza unei supradoze de paracetamol si nu a putut fi tratat aici. Tanarul, in varsta de 19 ani, a fost diagnosticat cu insuficienta hepatica fulminanta toxica, dupa ce a inghitit 16 pastile de paracetamol, pentru a-si trata raceala.

Studentul a fost transferat cu elicopterul SMURD catre Bucuresti. La Spitalul Clinic Fundeni, pacientul a intrat direct in sala de operatie. Ficatul este distrus, spun doctorii si ar putea ramane cu sechele, pentru ca i-au fost afectate functiile vitale, in special cele neurologice.

shares