Dializa hepatică a fost reluată la Spitalul Parhon, cu un caz special

parhon

Spitalul Clinic Parhon poate face din nou ședințe de dializă hepatică după o perioadă de peste doi ani în care procedura a fost sistată din motive birocratice. Din luna martie a acestui an, unitatea medicală se regăsește pe lista centrelor în care este derulat Programul Național de Terapie Intensivă a Insuficienței Hepatice.

Reluarea dializei hepatice a fost făcută recent prin tratarea unui caz concret. Un bărbat în vârstă de 46 de ani a ajuns la Spitalul din Siret pe 5 iulie cu o stare generală alterată și cu icter. Prima suspiciune a medicilor a fost leptospiroza, o boală infecţioasă acută cauzată de contactul omului cu dejecţiile şobolanilor şi şoarecilor sau de contactul direct cu animalele purtătoare. Acesta a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase iar ulterior, pentru că și funcția rinichilor era degradată, a fost transferat a doua zi la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, direct în Anestezie și Terapie Intensivă. Cazul bărbatului este unul impresionant, acesta are grijă singur de cei doi copii după ce soția sa a plecat la muncă în străinătate.

Ionuț Nistor, purt. de cuv. Spital Parhon Iași: „Pacientul era într-o stare extrem de gravă, în sensul în care avea un ichter, popular se spune era galben. Tegumentele erau modificate la culoare. Erau foarte dispneic, nu putea respira decât cu ajutor și avea inclusiv insuficiență renală. 

A fost internat direct în Terapie Intensivă. A avut nevoie de suplinirea funcțiilor respiratorii. Are insuficiență multi, multi organ. Până în prezent s-au efectuat 3 ședințe de dializă hepatică și din fericire evoluția în prezent este mult îmbunătățită. Pacientul respiră singur, nu mai are nevoie de suport pentru menținerea tensiunii arteriale și sperăm că evoluția va fi favorabilă”.

Mortalitatea pacienților cu insuficiență hepatică este foarte ridicată, între 40 și 80%, dacă dializa sau transplantul hepatic nu sunt efectuate la timp. 

Volovăț Carmen, medic primar nefrolog: „Tehnica de dializă hepatică este o metodă extracorporală suportivă hepatică, prin care se suplinește funcția de detoxifiere a ficatului și se îndepărtează acele toxine care sunt legate de albumină, cât și toxine care sunt solubile în apă, având drept scop regenerarea ficatului și creșterea supraviețuirii acestor pacienți”.

În România există 2 tipuri de dializă hepatică, tipul Mars și Prometeus, prima fiind folosită la început doar la Spitalul Parhon din Iași. Pentru pacientul care a avut nevoie de astfel de tratament, medicii ieșeni au folosit tehnica Prometeus.

Liviu Antohi, coordonator secție ATI: „Această procedură de dializă hepatică a venit cu disfuncții organice multiple. Noi suplinim funcția respiratorie prin ventilație mecanică, suplinim funcția renală prin hemo-dializă, dar pentru subsituția funcțiilor hepatice nu este decât modalitatea aceasta de supliere a funcției heptice, dializa hepatică. Dacă nu era făcută, pacientul sigur nu mergea bine. Nu avea nici o șansă”.

În unitatea medicală ieșeană se făceau astfel de proceduri încă din anul 2010, când Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a fost inclus în Programul Național de Terapie Intensivă a Insuficienței Hepatice, fiind realizate aproximativ 36 de dialize hepatice care au făcut diferența între viață și moarte. Procedura nu a mai putut fi efectuată însă de la începutul anului 2019. Atunci, aceasta nu a mai fost decontată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din cauza faptului că spitalul folosea un aparat care nu era inclus pe lista materialelor prevăzute de normele în vigoare.