Bacau | 1745 angajati DGASPC Bacau nu si-au primit salariile iar 40 la suta din personal s-a infectat cu Covid

dgaspc-protest-sindicat

Incepand de maine angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, reprezentați de Sindicatul Salariaților din Asistența Socială Bacău (SSAS Bacău) – afiliat la Federația PUBLISIND, declanșează acțiuni de protest care vor continua până la blocarea totală a activității, în cazul în care revendicările nu sunt soluționate.

Situație critică la nivelul DGASPC Bacău:
• 1745 de angajați nu și-au primit salariile, iar contribuțiile sociale nu au fost plătite către stat, pentru lunile august si septembrie 2020.
• Aproximativ 720 de angajați din totalul de 1745 (40% din personal) au fost infectați cu COVID-19 și nu au primit stimulentul pentru risc prevăzut de OUG 43/2020, spre deosebire de alte județe care au pus în plată acest drept.
• În situația neplății salariilor, dacă angajații vor refuza să se mai prezinte la serviciu si sa munceasca fortat, angajatii DGASPC Bacau se intreaba cine îi va îngriji pe cei 833 de adulți și 1084 de copii din cele 22 de centre (?)

Începând cu data de 19 octombrie 2020, SASS Bacău și PUBLISIND declanșează o serie de proteste, prima etapă fiind organizarea de mitinguri în fața Prefecturii și a Consiliului Județean Bacău cu deviza: „Muncim pe datorie / rușine să vă fie!”.

În perioada 19-21 Octombrie 2020, în intervalul orar 10,00-12,00 SSAS Bacau împreună cu Federația PUBLISIND, organizează mitinguri succesive în fața Prefecturii și a Consiliului Județean Bacău (Piața Tricolorului), cu numărul maxim de participanți permis de legislație pe durata stării de alertă.

Dacă până la finalizarea protestului, salariile și contribuțiile sociale nu sunt plătite, începând cu data de 22 octombrie 2020, vor fi organizate noi acțiuni de protest, inclusiv la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor Publice și Guvernul României.

„Guvernul României a dispus cu lejeritate sechestrarea in centre a personalului din asistență socială timp de câte două săptămâni urmate de alte două săptămâni în izolare la domiciliu. Nu a interesat pe nimeni în ce condiții au fost cazați salariații sau cum au reușit să își gestioneze propriile probleme familiale, economice sau de sănătate în perioadele respective, ori câți dintre ei s-au infectat la serviciu. Niciunul dintre noi nu s-a așteptat să primească laude. Ne-am făcut serviciul cu responsabilitate și am acceptat toate restricțiile înțelegând perfect prioritatea prevenirii răspândirii virusului. Superficialitatea cu care guvernanții tratează o instituție publică este însă inacceptabilă! Bătaia de joc nu mai poate continua! Angajații, in mare parte infectati cu COVID-19, cu salariile neplătite, sunt nevoiți să își amaneteze obiectele personale și să se împrumute cu dobânzi foarte mari, trăind zilnic cu frica executării silite pentru neplata ratelor. Munca neplătită este muncă forțată! Consiliului Județean susține că a făcut toate demersurile necesare pentru achitarea drepturilor salariale, însă nici Ministerul Finanțelor Publice și nici Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu au răspuns solicitărilor, iar fondurile necesare nu au fost virate. Este inadmisibil ca angajații dintr-o instituție publică, care își desfășoară activitatea în condiții de risc ridicat de infectare cu COVID-19, să muncească forțat, devenind pagube colaterale sau mai bine zis electorale, în luptele dintre partide! Pe lângă lipsa fondurilor pentru plata salariilor, în plină pandemie cu noul coronavirus, DGASPC Bacău ajunge în deficit bugetar fiind în imposibilitate de a plăti utilități, medicamente, parafarmaceutice și produse igienico-sanitare”, au anuntat cei de la PUBLISIND.