Dezvoltarea Durabilă, un vis frumos doar pe hârtie

index

Statul vrea sa sprijine mediul si oamenii in urmatorii ani. Cum? Printr-o  Strategie Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei, proiect care ar trebui sa fie implementat pana in anul 2030. Impreuna cu autoritatile locale, Guvernul vrea sa rezolve principalele probleme cu care se confrunta comunitatile care apar pe ultimele locuri in statisticile nationale.

În urmatorii ani, statul isi doreste sa constuiasca o Romanie fara oameni saraci si foamete, in care acestia pot avea accces la educatie si sanatate. Infrastructura, locurile de munca si egalitatea de gen sunt integrate intr-o Agenta de Dezvotlare Durabila. Aici regasim 17 obiective asumate de ce care ne conduc în cadrul Summit-ului ONU pentru Dezvoltare Durabilă din septembrie 2015. Astazi a avut loc la Iasi o conferinta in care au fost dezbatute principalele obiective din aceasta strategie. Toate in contextul in care Moldova ocupa primele locuri la capitolul saracie. Evoluţia ratei sărăciei relative din Regiunea Nord-Est, indică o creştere a acestui coeficient în ultimii ani. Mai exact, Moldova este pe primul loc la nivel national.

Cristian Iordache, Consilier Dep. Dezvoltare Durabilă Guvernul României: „Noi am dezvoltat niste instrumente la Departament care sa vina in sprijinul autoritatilor locale astfel incat sa isi poata alinia politicile. La Agenda de Dezvoltare Durabila 2030 si in conformitate cu cele 17 obiective. Obiectivele au o gama variata de domenii pe care le acopera. Sunt pe cei trei piloni ai dezvoltarii durbaile adica Mediu , Economie si Social. O sa va dau cate un exemplu din fiecare: obiectivul 2 se refera la eradicarea saraciei. Din zona economica, foarte important este energie curata si accesibila. Este obiectivul 7. Avem obiectiul 13 care se refera la clima, un program de rezilienta pentru schimbarile climatice”.

Practic, prin implementarea acestor strategii s-ar injumatati numarul persoanelor aflate in situatii de risc, la cresterea numarului de locuri de munca si a investitiilor prin proiecte. In acest demers, aparent laborios sunt implicate autoritati care au rolul de a identifica principalele probleme din teritoriu.

László Borbely, Consilier de Stat, Dep. pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României: „Ceea ce am conceput noi din punct de vedere institutional in Strategie s-a indeplinit. Avem o noua meserie in Romania: expert in dezvoltare durabila. Suntem prima tara din Uniunea Europeana care avem aceasta meserie. Primii 150 de functionari publici le-am inmanat acum doua zile la Bucuresti. Sunt nucleele noastre din ministere. Avem cei mai multi bani finantare 2021-2027 de cand suntem membri ai Uniunii Europene, cum vom cheltui acesti bani. Tocmai de aceea trebuie sa descoperim proiecte mature in PNRR. Aici este o competitie sanatoasa. La eficienta energetica a cladirilor, fiecare a venit cu proiecte. Se semneaza deja la Ministerul Dezvoltarii aceste proiecte”.

Strategia propune dezvoltarea infrastructurii calitative, fiabile, sigure și durabile, pentru a sprijini dezvoltarea economică. In acest plan, autoritatile locale au un rol important in demararea investitiilor. In aceasta privinta, Iasul a facut pasi importanti insa mai sunt multe de facut. Incepand de la infrastructura rutiera care se realizeaza cu dificultate atat in municipiu, cat si in judet, si care are un impact negativ asupra sigurantei cetatenilor si a economiei.

Costel Alexe, președinte CJ Iași: „Toate aceste finantari ar trebui sa convearga spre a atinge niste tinte. Ma bucur ca Iasul este un pioner in ceea ce priveste implementarea masurilor de dezvoltare durabila fie ca vorbim de managementul deseurilor, fie ca vorbim de transportul ecologic sau consumul resurselor de apa moderat astfel incat sa nu afectam ecosistemele”.

Programul ar crea si o campanie de informare in randul cetatenilor.

Mirel Palada, Expert, Asociația Regională pentru Dezvoltare Antreprenorială: „Un proiect care se straduie sa puna pe picioare o serie de indicatori care sa masoare dezvoltarea durabila. Stim ca este unul dintre conceptele vine sa modernizeze relatia statului fata de societate si sa modifice scopul statului. Pe langa dezvoltare sa fie introdus si acest concept de durabilitate si acest proiect vine sa raspunda idee de cuantificare dezvoltarii durabile”.

În linii mari, România ar trebui in anul 2030 sa arate mult mai bine. Fara saracie, cu o economie prospera si un mediu mai protejat.