Dezbatere publica pentru obtinerea avizului de mediu aferent drumului expres Bacau – Piatra Neamt

Impactul asupra mediului, pe care îl va avea Drumul expres Bacău – Piatra Neamț, cu o lungime de 51 de kilometri, care urmează să fie realizat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, se află în dezbatere publică, azi și mâine, în județele Neamț și Bacău, în cadrul demersurilor premergătoare emiterii Deciziei Etapei de Încadrare, de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

„Pentru Bacău și Neamț, acest drum expres este esential și mă bucur că pot contribui la dezvoltarea proiectului care va îmbunătăți traficul de tranzit național de mărfuri și de pasageri. Viteza proiectată pentru acest tronson va fi de 120 km/h, iar suprafața totală ocupată va fi de 550 de hectare. Conform proiectului, traseul va fi împrejmuit cu gard de protecție pe ambele părți, iar traversările căii ferate se vor realiza prin pasaje superioare. Drumul va trece prin vecinătatea a opt arii naturale de interes comunitar, printer care se află: Piatra Șoimului – Scorțeni – Gârleni, lacurile de acumulare Buhuși-Bacău-Berești, Munții Goșman, Siretul Mijlociu sau Pădurea și Lacul Mărgineni”, a spus Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Astfel, astăzi, publicul interesat este așteptat la discuții privind raportul de impact asupra mediului și studiile de evaluare, în Piatra-Neamț, la sediul Consiliului Județean Neamț și la Căminul Cultural din localitatea nemțeană Zănești. Mâine, dezbaterile publice sunt programate la Racova, în județul Bacău, la sediul Primăriei, începând cu ora 10.00.

„ Aceste dezbateri sunt esențiale în drumul către finalizarea proiectului, de aceea sper că cei interesați de raportul privind impactul asupra mediului, de studiul de evaluare adecvată și de studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă pentru proiectul “Drum expres Bacău – Piatra Neamț”, să fie prezenți la discuțiile cu reprezentanții ANPM și ai unităților administrativ-teritoriale, programate în aceste zile”, subliniază Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Drumul expres Bacău-Piatra Neamț este inclus în Master Planul General de Transport al României (MPGT), iar obiectivele acestuia sunt: sporirea eficienţei tehnico-economice a reţelei de transport din România şi creşterea vitezei de călătorie între Bacău şi Piatra Neamţ, respectiv, îmbunătăţirea conectivității la nivel regional; asigurarea capacităţii de circulaţie şi a condiţiilor corespunzătoare de siguranţă aferente reţelei rutiere naţionale, cu efecte negative minime la nivelul mediului şi ocupării terenurilor, precum și îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie la nivel de reţea rutieră naţională de transport inclusiv sub aspect de siguranţa rutieră, reducerea emisiilor poluante și adaptarea reţelei rutiere naţionale la cererea reală de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *