Dezastru pentru fermierii nostri. Romania a importat 13.000 tone de faina ucraineana

Războiul a avut un impact semnificativ asupra geografiei exporturilor ucrainene de făină. Acest lucru a fost subliniat de șeful comisiei de audit a uniunii publice „Boroshnomel al Ucrainei” Serghei Sakirkin pentru agenția de știri APK-Inform.

„Dacă anterior dominau Africa de Nord și Centrală, în special Emiratele Arabe Unite, acum din cele 10 țări în care au mers cele mai mari volume de produse ale noastre, 7 sunt țări europene. Ei bine, să presupunem că volumul anual obișnuit (33,94 mii tone) a fost exportat în Moldova. Dar dacă făina ucraineană a ajuns vreodată în alte țări, a fost în cantități mici. Acum sunt mii, uneori chiar zeci de mii de tone”, a spus el.

Sakirkin a mai adăugat că, la sfârșitul sezonului, Polonia (22,16 mii tone), Palestina (14,7 mii tone), România (12,98 mii tone) s-au clasat alături de Moldova în TOP 5 importatori de făină ucraineană) și Croația ( 10,77 mii tone).

„Primii zece cei mai mari exportatori de făină au inclus doar producători. Și acest lucru nu este surprinzător, toate aceste întreprinderi exportă de mulți ani la rând. Kalushsky KHP a crescut în volum datorită apropierii sale de granițele a patru țări și datorită marketingului priceput. În continuare – aproape toți membrii obișnuiți ai acestui club 10, cu excepția noilor veniți – Vlad SRL și Newsfera SRL. Iar dacă „Vlad” este situat direct la granița de vest, atunci pentru „Newsphere”, situat în partea opusă a țării, aceasta este o realizare remarcabilă”, a menționat specialistul.

Faptul ca aproape 13.000 tone de faina ucraineana a fost importata de Romania este o confirmare a nemultumirilor fermierilor autohtoni.

„Nu avem nimic cu poporul ucrainean, îl ajutăm, dar nu cu orice preț. Ajutorul nu presupune falimentul agriculturii românești. Cerealele în Ucraina se produc la 30-40 la sută din costurile pe care noi le avem. O grămadă de marfă vine, scrie pe camion că e în tranzit, însă de fapt se oprește la noi în țară. Niște samsari fac amestecuri cu marfă românească. Aproape că nu e târg sătesc sâmbăta, sau duminica, în care să nu fie două-trei camioane cu porumb din Ucraina, iar al nostru stă în magazii. Nu avem neapărat ceva cu fermierii din Ucraina, cât cu acești samsari de cereale Noi avem peste 300 de molecule de pesticide pe care nu avem voie să le mai utilizăm, în Ucraina se utilizează. Unde este securitatatea legată de sănătatea poporului? Ce e mai grav, vine foarte multă marfă modificată genetic: soia și porumb”, se plangea un fermier roman. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *