Dezastru in agricultura, seceta pedologica

Seceta

Previziunile meteorologice din punct de vedere agricol indica secetă pedologică puternică în cea mai mare parte a țării până vinerea aceasta,  16 noiembrie.

Conform prognozei agrometeorologice publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru aceasta saptamana, conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 de centimetri, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea-răsărirea (30-100%), apariţia primelor frunze (10-80%) şi local înfrăţirea (10-35%), îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă. La speciile semănate după data de 20 octombrie 2018 vor predomina fazele de germinare şi răsărire (10-100%). Rapiţa se va afla la răsărire (40-100%) şi înfrunzire (4-10 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate medie şi slabă”, se arata in comunicatul ANM.

Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea masivă a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor, acestea fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.