Dezastru continuu la Praid. Locuințe și pensiuni de lângă salina au fost evacuate

În urma evoluției situației de risc identificată la Salina Praid, și în scopul protejării populației, a fost adoptată hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Harghita, prin care s-a dispus extinderea perimetrului de evacuare.
Astfel, numărul gospodăriilor evacuate a fost crescut de la 10 la 45 (locuințe și pensiuni) aflate în proximitatea salinei, pentru a preveni orice risc generat de posibila prăbușire a planșeului afectat de infiltrațiile masive de apă.
Totodată, echipele de intervenție ale ISU Harghita, alături de polițiști, jandarmi, lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Harghita și personal al Salinei Praid, au intervenit în zonă prin montarea de panouri de protecție și amplasarea de saci de nisip, cu scopul de a reduce presiunea acumulărilor de apă și a limita eventualele efecte asupra clădirilor și infrastructurii din apropiere.
“Până în acest moment, au fost montați 300 de metri de panouri, iar în prezent se află în drum alți 1.500 de metri, pentru continuarea consolidării perimetrului de siguranță. Pentru informarea rapidă a populației, a fost transmis un mesaj RO-ALERT, iar în teren acționează echipe mixte formate din reprezentanți ISU, IPJ și IJJ, care oferă sprijin persoanelor evacuate și contribuie la informarea acestora privind măsurile luate. Situația este monitorizată în permanență de specialiști prezenți în teren, iar măsurile adoptate vor fi ajustate în funcție de evoluția riscurilor”, a transmis ieri DSU.
Radiografia unui dezastru
Așa arată în mod normal acest curs de apă, fără precipitații abundente și alte situații de criză. Este greu de înțeles cum, în secolul XXI, un stat întreg poate asista impasibil la distrugerea uneia dintre cele mai importante obiective economice și turistice din Harghita — Salina Praid — din cauza unei simple, dar ignorate, deviații a apelor râului Corund.

Ceea ce trebuia să fie o intervenție tehnică de bază s-a transformat într-un dezastru previzibil, cauzat de incompetență, nepăsare și un dispreț profund față de oameni și patrimoniu.
De ani de zile, specialiști, autorități locale și cetățenii au tras semnale de alarmă: râul Corund schimbă cursul și amenință integritatea salinei. Ce a făcut statul? A bâjbâit în studii inutile, a întocmit hârtii prăfuite și a asistat pasiv la o criză anunțată. Institutiile si-au pasat responsabilitatea.
Nici un proiect concret, nici o lucrare de consolidare. În ceasul al 12-lea au pus o folie și au crezut că se rezolvă problema. Rezultatul? Salina Praid, bijuteria economică și turistică a regiunii, a fost inundată. Activitatea a fost suspendată, turiștii au fost întorși din drum, iar o comunitate intreaga, care trăiește în acest loc a rămas fără surse de venit.
Salina nu era doar un obiectiv turistic ci o sursă vitală de locuri de muncă, un centru de tratament pentru boli respiratorii, un simbol cultural și economic.
Într-un exercițiu de imagine, mai mulți politicieni și-au anuntat vizitele la salina Praid, să vadă dezastrul de la fața locului. Ministrul Economiei a lăudat Guvernul pentru felul în care s-a implicat exemplar în gestionarea situației. Acesta nu a avut nici un reproș față de conducerea Salrom, proprietara salinei. A anunțat o investiție de 300 milioane de lei pentru rezolvarea situației de fond.
În fiecare zi, Guvernul României reușește performanța de a demonstra că incompetența nu este un accident, ci un sistem de guvernare bine pus la punct.
Guvernarea în România înseamnă să pui oameni fără niciun merit în funcții cheie, să mimezi interesul civic în timp ce sifonezi fonduri și organizezi conferințe de presă în care spui nimic dar cu voce tare.
Miniștrii se plimbă prin platouri TV rostind platitudini în timp ce țara se scufundă sub povara crizei, a proastei administrări și a unei corupții care, deși se vrea „reformată”, doar și-a pus costum nou.