Desi soldatii ucraineni se lupta din greu cu rusii, politicenii folosesc razboiul ca pretext sa-si ascunda averile
În timp ce soldații ucraineni își apără patria pe linia frontului, oficialii sunt acuzați că folosesc războiul ca pretext pentru a-și ascunde averile. Aceștia pot face acest lucru deoarece unul dintre principalele instrumente anticorupție ale Ucrainei, sistemul de declarare a averilor, a fost efectiv eliminat.
După inceperea razboiului, autoritățile ucrainene au adoptat o lege care permite oficialilor să nu depună declarații electronice de avere și au închis accesul public la toate declarațiile anterioare. Oficialii vor trebui să reia depunerea declarațiilor de avere doar în termen de trei luni de la sfârșitul războiului – care nu va veni în viitorul apropiat.
Prin urmare, este mult mai dificil și, uneori, imposibil să se identifice corupția. În plus, fără declarații de avere este, de asemenea, imposibil să se efectueze verificări adecvate ale antecedentelor candidaților pentru posturile de stat, spun activiștii anticorupție.
Începând din septembrie 2022, autoritățile ucrainene au promis să restabilească sistemul de declarare a averilor. Problema este crucială pentru discuțiile Ucrainei privind aderarea la Uniunea Europeană și împrumutul de bani de la Fondul Monetar Internațional.
Cu toate acestea, nu s-a înregistrat niciun progres de mai multe luni, iar președintele Volodymyr Zelensky și parlamentul, dominat de partidul său, nu se grăbesc să relanseze sistemul.
“Afectează în mod negativ eforturile anticorupție și nu există niciun control asupra stilului de viață al oficialilor”, a declarat Olena Shcherban, director executiv adjunct al Asociației Anticorupție.
Sistemul electronic de declarare a activelor din Ucraina a fost creat după revoluția pro-occidentală EuroMaidan din 2014. Spre deosebire de declarațiile anterioare pe suport de hârtie, noul sistem a sporit dramatic transparența activelor oficialilor de stat și a facilitat pedepsirea acestora pentru încălcări.
Lansarea sistemului a fost o cerință pentru obținerea de călătorii fără viză cu Uniunea Europeană în 2016. Pentru a gestiona sistemul de declarare a averilor, Ucraina a creat Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NACP, cunoscută în Ucraina sub abrevierea NAZK) în 2015-2016.
Agenția și declarațiile de avere au o lungă istorie de sabotaj. Prima conducere a NACP, condusă de Natalia Korchak, s-a confruntat cu numeroase acuzații de sabotare în esență a sistemului, pe care le-a negat.
Inițial, aceasta a fost acuzată că a blocat lansarea sistemului de declarare a averilor timp de mai multe luni. A fost și mai rău. În 2017, la un an de la lansare, Hanna Solomatina, un înalt oficial al NACP, a acuzat public conducerea agenției de corupție, de primirea de ordine de la administrația prezidențială și de persecutarea adversarilor politici ai președintelui de atunci, Petro Poroșenko. Afirmațiile sale au fost susținute de alți foști angajați ai NACP.
Societatea civilă și Occidentul au solicitat relansarea agenției și înlocuirea conducerii acesteia, însă administrația Poroșenko a refuzat să facă acest lucru. După ce Zelensky a fost ales în 2019, un nou șef, Oleksandr Novikov, a fost numit în 2020 cu participarea unor experți străini. Dar apoi a urmat un nou val de sabotaj – de data aceasta, extern.
În 2020, Curtea Constituțională a distrus efectiv sistemul ucrainean de declarare a activelor prin privarea CNAPC de majoritatea competențelor sale. Curtea a decis că aceste competențe erau neconstituționale și a anulat, de asemenea, sancțiunile pentru minciuna în declarațiile de avere ale oficialilor.
Razboiul a oferit un pretext convenabil pentru a nu dezvălui averile oficialilor. Activiștii spun că o suspendare temporară a sistemului de declarare a averilor ar fi putut fi justificată la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022. Era în joc însăși supraviețuirea Ucrainei, cu trupe rusești la periferia Kievului. În acel moment, ar fi putut fi fizic imposibil să funcționeze sistemul de declarare a activelor sau să se depună declarații.
Cu toate acestea, activiștii spun că această justificare a devenit invalidă după ce trupele rusești s-au retras din regiunea Kiev și din regiunile învecinate în aprilie 2022.
“La începutul invaziei, nimeni nu știa dacă Kievul va cădea sau nu”, a declarat Kateryna Butko, șefa organizației de supraveghere anticorupție AutoMaidan, pentru Kyiv Independent. “Dar, după de-ocuparea regiunii Kiev, nu există motive care să împiedice în mod obiectiv relansarea sistemului de declarare a bunurilor.”
Olha Stefanyshyna, viceprim-ministru ucrainean pentru integrare europeană, a fost de acord că situația s-a schimbat de la începutul invaziei.
“Când a început războiul la scară largă, nu exista acces la registrele de stat”, a declarat ea pentru Kyiv Independent. “Acum, situația s-a schimbat. Războiul continuă, dar există acces deplin la toate datele și există posibilitatea de a depune declarații. De aceea se va lua această decizie (privind restabilirea sistemului de declarații)”.
Autoritățile ucrainene au folosit justificarea că Rusia ar putea folosi cumva informațiile din declarațiile de avere, ceea ce ar pune oficialii în pericol. Dar unii nu cred acest argument.