Deschidere către spiritualitate la LIIS – „Religia ăn dimnensiunea virtuală”, ediția a XV -a

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași este astăzi, 11 aprilie 2022, organizatorul unui workshop care reunește o conferință și o lansare de carte în cadrul Proiectului „Religia în dimensiune virtuală”, ajuns la a XV-a ediție.

Desfășurat în sistem hibrid (amfiteatrul LIIS – Centric al Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași și platforma Microsoft Teams), evenimentul organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, are următorii invitați de onoare:

  • prof. Luciana Antoci, Inspector Școlar General
  • prof. dr. Denisia Elena Mănoiu, Inspector Școlar pentru disciplina Religie
  • prof. Tatiana Emanuela Pădurariu, Inspector Școlar pentru disciplina Informatică
  • prof. Carmen Losonczy, director al Liceului Teoretic de Informatică “GrigoreMoisil” Iași în perioada 1999 – 2018
  • pr. Constantin Sturzu, Consilier al Sectorului comunicare și relații publice al Arhiepiscopiei Iașilor

În prima parte a evenimentului, pentru că este o perioadă de pregătire pentru marele praznic al Invierii Domnului,pr. Constantin Sturzu va susține conferința „A doua cădere a omului”, iar în partea a doua a evenimentului va avea loc lansarea de carte.

„Proiectul Religia în dimensiune virtuală este un liant între cele două discipline atât de diferite, fiecare dintre ele având un efect benefic asupra tinerilor care nu pot uita că deasupralor se afla Cineva de la care au primit cel mai prețios dar – înzestrarea cu rațiune, cu care a fost creată informatica, o inepuizabilă resursă de explicare, de ordonare și disciplinare a lumii în care trăim” – a menționat doamna director adjunct, prof. Mihaela Acălfoaie.

„Prezenta ediție conține ca noutate publicarea materialelor realizate de către echipele de elevi și profesori îndrumători în format PowerPoint și transmise la Secțiuniea I a Concursului Regional Inter disiplinar «Religiaîndimensiunevirtuală”.Celecincizecișitrei de proiecte PowerPoint pot constitui un material didactic care poate fi utilizatîncadrulorelor de religie, darșipentruconsolidareaexperiențeivizualeșiintelectuale a cititorului” – a adăugatinițiatoareașicoordonatoareaconcursului, prof. dr. VioletaȚuțui.

Primul volum, intitulat Religia în dimensiunevirtuală. Sfinți și locuri sfinte din apropierea noastră, conține mărturisiri ale elevilor despre sfinții aleși ca ocrotitori, despre pilda vieții și minunile lor, despre bisericile și mănăstirileîn care sunt păstrate sfintele lor moaște.D e asemenea, sunt făcute prezentări inedite ale apariției ș idezvoltării unor biserici și mănăstiri, ale unor pelerinajes sau personalități care au slujit în acestea de-a lungu lvremii.

Volumul al doilea, intitulat Religia în dimensiune virtuală. Rugăciunea, filantropia și provocările lumii contemporane, conține materiale grupate sub forma a trei capitole.Capitolul întâi, Rugăciunea în viața Bisericii și a creștinului dă mărturie despre credința trăită și practica vieții cultice, despre rugăciune și necesitatea ei în viața spirituală, despre folosul ei, dar ne îndeamnă și la acest efort spiritual consecvent prin numeroase citate ale Sfinților Părinți. În capitolul Tânărul între adevărata libertate și provocările lumiic ontemporane găsim repere pentru o conduită morală adecvată, dar sunt identificate, cu o luciditate demnă de admirat, problemele cu care tinerii se confruntă. Ultimul capitol, Jertfă și filantropie – de la teologie la acțiune social eclezială, este o invitație la a fi darnici și buni, asemenea marilor sfinți aiBisericii, punând în lucrare generozitatea sufletească a fiecăruia dintre noi.

Cele două volume reunesc materiale primite de la școli din17 județe ale României: Olt, Teleorman, Buzău, Prahova, Constanța, Iași, București, Arad, Suceava, Brașov, Argeș, Botoșani, Neamț, Bacău, Covasna, Timiș, Ilfovși de la un liceu din Republica Moldova.

Volumele realizate cu ocazia desfășurării concursului regional „Religia în dimensiune virtuală”, sub coordonarea doamnei prof. dr. Violeta MarilenaȚuțui și având ca editori, profesorii Mihaela Acălfoaie, Lilian aVîrgă, Adrian Hrimiucși Mariana Pașcan pot fi descărcate de pe site-ul școlii:

Transmitem felicităm și alese mulțumiri tuturor participanților la ediția a XV-a a concursului„Religia în dimensiune virtuală”. Ne dorim ca acestproiect să continue și în viitor, să reunească oameni și inimi alese pentru a deschide cât mai multe ferestre cătres piritualitate la Liceul Teoretic de Informatică „GrigoreMoisil” Iași” – menționează prof. dr. Adina Romanescu, director al Liceul Teoretic de Informatică „GrigoreMoisil” Iași.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!