Deputatul USR, Filip Havârneanu:”Guvernul  protejează mafia jocurilor de noroc și face pariu cu viața copiilor”

WhatsApp Image 2023-01-30 at 10.16.29

Actualul Guvern a motivat că nu susține proiectul de lege USR privind limitatea jocurilor de noroc, arătându-și îngrijorarea față de patronii de săli, în loc să sprijine educația copiilor și persoanele dependente. Deputatul USR, Filip Havârneanu, în calitate de co-inițiator al proiectului, consideră că avem un Executiv supus industriei de jocuri care se folosește de vulnerabilitatea românilor pentru a face profit, de asemenea.

 Zilele trecute, Guvernul a dat raport negativ pentru proiectul de lege în care parlamentarii USR au cerut interzicerea păcănelelor și în proximitatea locurilor de joacă, după ce aceștia au demonstrat, cu cifre, că în România, acest fenomen al jocurilor este alimentat pe zi ce trece și distruge tot mai mulți români, printre care și adolescenți. Reacția Guvernului este surprinzătoare, dat fiind faptul că însăși persoanele cu acest viciu sunt în căutare de ajutor. „Avem un Guvern coruptibil și o industrie plină de bani! Executivul protejează mafia păcănelelor și este vândut operatorilor de jocuri de noroc! Guvernul ocrotește proprietarii de săli, nu copiii acestei țări, iar lucrurile nu pot rămâne așa, pentru că este o anormalitate. Executivul maximei iresponsabilității nu este de acord cu proiectul de lege privind jocurile de noroc pe care l-am inițiat împreună cu Diana Stoica și mai mulți colegi parlamentari USR. În motivarea sa, acest Guvern al nimănui își arată îngrijorarea față de afacerile proprietarilor de săli, care vor fi deranjate. Nu față de victime, nu față de persoanele vulnerabile, nu față de reclamele agresive, nu față de această mare înșelătorie care se folosește de sărăcia românilor și de slăbiciunea lor! Iar dacă românii sunt săraci și caută soluții disperate, este doar vina Guvernului preocupat să o ducă bine cu hoții lui și plagiatorii”, a declarat deputatul ieșean Filip Havârneanu.

 Publicitatea online la jocuri nu cunoaște limite

 Parlamentarul USR mai spune că a depus și un proiect de lege, împreună cu mai mulți colegi, prin care se dorește și limitarea reclamelor la această activitate distructivă. În prezent, deși statul încasează bani din publicitatea stradală și la TV, promovarea în online a jocurilor este „la liber” și accesibilă oricui, oriunde, crescând astfel tentația în rândul românilor. „Guvernul obișnuit să facă pariu zi de zi cu viețile noastre, denumește deja aceste vicii „jocuri tradiționale”, ceea ce mi se pare revoltător! Statul folosește prin lege termenul de tradițional pentru o activitate atât de nocivă și ne întrebăm ce urmează: o popularitate și mai mare a jocurilor de noroc? Le brevetăm ca pe un port național? Le folosim ca logo de turism?”Jocurile tradiționale” sunt expresia unui Guvern care susține o industrie a nenorocirilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat.Ceea ce nu spune Guvernul este cum a început să mai producă niște bani din publicitatea stradală și la TV din jocurile de noroc și cum prosperă aceste activități în care se băgă milioane de euro. Publicitatea online nu este impozitată, nici limitată, statul lasă totul nestingherit, pretutindeni, la îndemâna copiilor și adolescenților. Avem un Guvern care pare că este plătit să acționeze împotriva propriului popor. Ne vom lupta cu acest comportament imatur și distructiv al Guvernului și vom face tot posibilul pentru ca proiectul nostru de lege în care am cerut ca sălile de jocuri de noroc să nu mai existe în proximitatea locurilor de joacă șiamplasamentelor cultural-educaționale să devină lege. Vom lupta pentru a interzice de asemenea publicitatea la jocurile de noroc pentru a proteja copiii și românii care se luptă în tăcere cu această dependență”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

 Conform statisticilor, 40% din dependenții de jocuri au o tentativă de a-și pune capăt zilelor. Organizația Mondială a Sănătății a introdus dependența de jocuri de noroc pe lista afecțiunilor mintale. Moldova a interzis orice fel de publicitate din 2019. 30% din băieții de până în 15 ani au încercat să joace la păcănele.