Deputatul USR, Filip Havârneanu: “Solicit ca tinerii și copiii ucrainieni să poată continua studiile în România, în vreme de război”

WhatsApp Image 2022-02-24 at 18.42.59

Parlamentarul ieșean Filip Havârneanu solicită Guvernului ca elevii ucrainieni să fie primiți în sistemul de învățământ din România, pe perioada conflictului din Ucraina. Acesta crede că este necesară adoptarea unei ordonanțe de urgență, indiferent cât de dificil ar fi pentru statul român să școlarizeze copii și tineri din Ucraina. Deputatul USR crede că în astfel de momente nu trebuie să privim de pe margine o criză umanitară.

Dat fiind războiul care a izbucnit în Ucraina, în vecinătatea țării noastre, liderul USR Iași, Filip Havârneanu solicită Guvernului să adopte cadrul legislativ prin OUG pentru ca toți copiii și tinerii ucraineni să poată continua școlarizarea în România, întrucât țara lor trece prin momente cumplite.

“Poate, mai mult ca oricând, termenul de Ordonanță de “Urgență” se justifică pentru a sprijini o națiune lovită, o națiune pe care unii o doresc umilită, subjugată, în genunchi și fără resurse.  Solicit Ministrului Educației ca România să fie o voce cu alte țări europene și să urmeze exemplul altor state care vor să asigure educația acestor copii traumatizați. Nu ne putem crampona de mereu de mijloacele limitate pe care le avem, trebuie ca autoritățile să facă un efort, sunt convins că se vor găsi și soluții. Niciodată nu vom fi pe deplin pregătiți pentru un dezastru, dar nici nu putem întoarce spatele, orice contribuție este importantă în acest moment de panică”, a declarat Filip Havârneanu.

Educația și siguranța sunt vitale pentru acești copii care scapă de masacru

Parlamentarul ieșean care este și secretarul Comisiei de Învățământ de la Camera Deputaților a mai precizat că, inevitabil, cunoaște toate hibele sistemului educațional din România, însă nu putem abandona o categorie atât de vulnerabilă care se agață de orice sprijin voluntar.

“Și copiii ucraineni au nevoie rapid de siguranță, iar continuarea educației în școlile românești poate să le ofere stabilitate și o șansă de a-și canaliza atenția pe altceva decât cruzimea războiului care i-a alungat de acasă. Reamintesc faptul că, în tot acest timp, în multe orașe ucrainiene, oameni nevinovați zac secerați de obuze. Aceasta este doar una dintre imaginile cutremurătoare ale unui război care trebuie să înceteze. Națiunile democratice nu trebuie să cedeze în fața acestei orori, în fața tiraniei nemiloase rusești. Războiul din Ucraina este un atentat la libertatea Europei, o amenințare a unui tiran care trebuie oprit din acest masacru. Pentru asta este nevoie de viteză de reacție, de maturitate politică și de alierea tuturor statelor membre NATO”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

Parlamentarul a subliniat că USR este solidar cu vecinii noștri și că va colabora cu deschidere cu toate autoritățile române, pentru a-i ajuta pe semenii greu încercați.

”Ucraina este o țară pedepsită pentru că vrut libertate în Europa, pentru că a vrut valori democratice în locul unui regim rus agresiv, iar acest atac brutal nu poate rămâne nesancționat la nivel internațional. Între timp, tot mai multe familii cu copii se îndreaptă spre România, sperând că aici le vom întinde mâna și nu putem dezamăgi. Fac un apel la maturitate politică, la empatie și la o mobilizare urgentă pentru a primi refugiați. Am observat că cetățeni de peste tot din România își pun casele la dispoziție ucrainienilor și asta mi pare emoționantă dorința lor de a ajuta, de a ocroti niște necunoscuți până la urmă”, a spus  deputatul ieșean.