Deputatul USR Filip Havârneanu: „Ministerul Educatie înjosește olimpicii României, transformând participarea la concursuri într-o traumă emoțională”

index

Parlamentarul ieșean este revoltat după dezvăluirile elevilor participanți la olimpiadele naționale, care și-au făcut curaj să vorbească despre condițiile găsite în deplasările lor, condiții mizere de care ministerul Educației sau inspectoratele școlare nu suflă o vorbă.

Filip Havârneanu, secretar în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților a declarat că acești copii geniali și harnici ai României nu pot fi insultați la nesfârșit și trași în mocirla unei politici dezastruoase, în care coaliția puterii se simte bine. Deputatul de Iași este de părere că elevii cu merite deosebite trebuie sprijiniți și că umilirea lor nu trebuie să rămână un ecou fără urmări.

După ce elevii și părinții au făcut publice detalii despre felul în care au fost tratați elevii la Olimpiada de Limba Engleză de la Pitești sau la Olimpiada Națională de Limba Franceză de la Craiova, deputatul Filip Havârneanu a declarat că elevii talentați și muncitori nu trebuie să se lupte cu neputința unui minister, ci doar cu propriile puteri, pentru a fi cea mai bună versiune a lor.

„Organizarea este zero. Hrana oferită unui copil cu rezultatele căruia statul se laudă apoi a fost o batjocură. Să dai niște resturi de mâncare unui elev care are nevoie de energie pentru a face performanță, să-l lași să meargă singur prin ploaie, pe centură, că nu ai organizat un transport, să îl cazezi într-o cameră de hotel unde ți se face greață de la mizerie, denotă o lipsă de respect din partea actualului ministru al educației, un dispreț față de o generație care a tot fost sacrificată în numele neputinței guvernamentale. Un minister care insultă și neglijează efortul acestor copii este unul care a picat toate examenele. Ministerul Educației înjosește olimpicii României, transformând participarea la concursuri într-o traumă emoțională”, a precizat Filip Havârneanu.

„Plagiatorii conduc România, iar olimpicii sunt descurajați de umilința lor”

Parlamentarul de Iași crede că olimpicii și-au făcut cu greu curaj să vorbească despre experința lor, pentru că sunt firi modeste și inteligente, preocupate de performanță și tocmai de asta, elevii trebuie susținuți și dublați în efortul lor de a crește calitatea în educație și felul în care se investește în viitorul educațional.

„Ei sunt niște tratați ca niște obiecte împinse în mocirla unui minister care umilește și apoi se aplaudă. Un minister care acum va face cercetări sleite la fel ca mâncarea pusă pe masa copiilor. Acest comportament jignitor este cel care descurajează copiii și tinerii talentați care caută să evolueze în alte țări, în final. Acest comportament este răspunsul nemeritat pentru copiii care excelează în ceva și care niciodată nu vor trage la xerox teze de doctorat. Condițiile severe în care ei îngheață cu pixul în mână deasupra lucrărilor, camerele infecte și nepăsarea celor care pozează în lideri responsabili sunt cele care îi fac să creadă mai puțin într-o șansă autohtonă. Sunt copii care simt că îi lasă puterile, fiindcă nici la ora asta nu aprinde nimeni lumina aceea promisă la capăt de drum”, a explicat parlamentarul cunoscut în mediul online ca „deputatul tinerilor”.

Parlamentarul ieșean a mai adăugat că este imoral ca la finalul competițiilor, autoritățile să se mândrească în public cu ceea ce au oferit olimpicilor, falsând până în ultimul moment.

„Ceea ce se întâmplă la Pitești sau la Craiova, e clar, se poate întâmpla oriunde în țară pentru că acesta este nivelul, acesta este cel mai mic buget acceptat vreodată de Ministerul Educației. Umilința nu trebuie să devină o normalitate, iar dacă avem considerație față de elevi, vom susține vocea lor și adevărul lor atât de evident! Aș vrea să cred că statul acesta este demn de o generație care învață până la epuizare, din pasiune și care își dovedește valoarea prin diplome obținute pe bune. Aș vrea să cred că toți oamenii sunt de acord cu mine”, a spus Filip Havârneanu.