Deputatul Silviu Macovei cere accelerarea digitalizării ANAF

Silviu Macovei (PSD) (2)

Într-o declaraţie politică susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, parlamentarul ieşean a atras atenţia asupra pericolelor care pot afecta desfăşurarea activităţii ANAF în cazul în care instituţia nu va trece mai rapid la un sistem modern de administrare.

„Lipsa digitalizării se vede în nivelul extrem de redus al veniturilor fiscale ca procent în PIB (sub 27%), cu mult sub media europeana de 40%, şi chiar sub vecinii bulgari (32%). Totuşi, specialiştii spun că avem cu cine, avem cu ce, şi avem şi paşii de parcurs scrişi negru pe alb, în Agenda Digitală pentru Europa 2020, pe care ne-am asumat-o” afirmă Silviu Macovei.

Deputatul PSD recunoaşte că „Faptul că România este în coada tuturor clasamentelor europene referitoare la digitalizare nu mai este un secret pentru nimeni. Majoritatea statelor europene au transferat deja o parte semnificativă a procedurilor administrativ-fiscale în mediul online”.

Toate acestea se petrec în pofida faptului că „România deţine de ani buni un avantaj incontestabil faţă de alte state europene prin simplul fapt că lipsa infrastructurii digitale în ţara noastră a permis construirea ei pe bazele ultimelor noutăţi (broadband prin fibră optică, 4G şi acum 5G). Acest avantaj a fost valorificat imediat de mediul privat care a făcut ca dezvoltarea sectorului IT în România să cunoască una dintre cele mai mari creşteri din Europa în materie de industrii contributoare la PIB-ul naţional. Însă, din nefericire, aceste oportunităţi pe care le are ţara noastră prin intermediul tehnologiei informaţiei nu au fost valorificate în mediul guvernamental şi administrativ” după cum explică Silviu Macovei, deputat PSD de Iaşi.

Parlamentarul a enumerat şi o serie de măsuri pe care le-a colectat din mediul economic şi pe care specialiştii le consideră necesar de a fi introduse cât mai rapid. „Cele mai urgente sunt legate de cadrul instituţional (înfiinţarea unei instituţii responsabile cu implementarea strategiei digitale), de semnătura electronică şi de implementarea identităţii digitale. Alte măsuri necesare sunt legate de educaţia digitală. Este necesară, de asemenea, o soluţie care să permită persoanelor juridice sa depună, vizualizeze şi corecteze declaraţiile de TVA, precum şi să depună cereri de rambursare a TVA, facilitând astfel colectarea mai rapida a taxelor la bugetul de stat printr-un sistem securizat şi eficient. O platforma online „one stop shop” pentru integrarea tuturor documentelor personale într-o baza comună, înregistrarea online a companiilor şi realizarea unui portal online pentru achiziţii publice sunt, de asemenea, necesare în acest proces de modernizare”.

Menţionăm că o parte din măsurile cerute de mediul de afaceri în anii anteriori au fost parţial sau total implementate. Printre altele, băncile au implementat deja semnătura digitală pe documentele lor (o parte din bănci) şi, mai mult, există un acord între instituţiile de credit şi ANAF privind accesul la informaţiile despre persoane fizice legate de venituri în mod special (nu se mai cer de la angajatori adeverinţe de venit). Există spaţiul virtual privat pentru persoane fizice (de ceva timp), iar acum el este implementat şi pentru persoane juridice astfel putând avea acces mai rapid la o parte din informaţiile din evidenţa ANAF (spre exemplu – fişa plătitor sau cereri de certificate de atestare fiscală).