Deputatul ieșean Silviu Macovei ajunge vicelider în Camera Deputaților

macovei silviu

 Imediat după această nominalizare, Silviu Macovei a explicat motivele pentru care a fost desemnat de deputați pentru această importantă funcție parlamentară.

Nu consider această numire ca o victorie personală fiindcă eu nu muncesc de unul singur în Parlament. Este și meritul colegilor mei parlamentari din Iași împreună cu care am lucrat în Camera Deputaților. Sigur, sunt fericit că munca noastră a fost recunoscută de întreg grupul social democrat și că mi s-a acordat încrederea că voi putea aduce un suflu nou în politica de stânga în Parlamentul României” a menționat Silviu Macovei.

Deși poziția de vicelider al unui grup parlamentar nu este una foarte vizibilă, ea este importantă în jocul parlamentar. Pe lângă rolul de a suplini în ședințele de plen liderul de grup, un vicelider are atribuțiuni în propunerea și susținerea componenței comisiilor de specialitate, participă la stabilirea ordinii de zi și poate amenda sau chiar cere închiderea dezbaterilor asupra unor subiecte propuse Camerei Deputaților.

Ales deputat în 2016 la Iași, Silviu Macovei a ieșit de mai multe ori în spațiul public cu poziții ferme în subiecte de interes pentru Capitala Istorică a României. Contrar atitudinii uneori pasive ale liderilor din regiunea nord est, Silviu Macovei a reacționat în 2017 atunci când executivul a ales să facă ședința de guvern la Piatra Neamț în loc de Iași.

Această atitudine oarecum „afară din front” a pesedistului ieșean a adus și unele rezultate palpabile: revenirea regionalei CFR Marfă la Iași (după ce fusese mutată inițial la Galați), implicarea Tarom în reluarea curselor Iași-Cluj Napoca-Timișoara (după retragerea bruscă a Blue Air) și presiunile făcute la centru pentru deblocarea proiectului autostrăzii A8.