Deputatul ieșean Filip Havârneanu, voluntar activ la taberele de primire a refugiaților

WhatsApp Image 2022-03-04 at 14.15.13

Încă de la începutul războiului din Ucraina, parlamentarul USR, Filip Havârneanu s-a alăturat grupului de voluntari “Uniți pentru Ucraina”, pentru a ajuta sutele de mii de ucraineni care caută cu disperare adăpost la granițele noastre.

Deputatul a rămas zi și noapte la punctele de frontieră de la Siret și Sculeni, făcând orice a fost nevoie, de la amenajarea spațiilor de dormit, la organizarea voluntarilor și strângerea de donații. Parlamentarul s-a deplasat preț de câteva ore la Camera Deputaților, special pentru a transmite de la pupitru, un mesaj emoționant românilor solidari, dar și pentru a solicita oficial măsuri de neamânat.

Parlamentarul Filip Havârneanu a decis ca în această perioadă să contribuie cu tot ce poate pentru ca oamenii care fug din calea bombelor să găsească dincolo de hotare, siguranță, hrană, haine, adăpost și alte servicii de urgență.

„Românii funcționează ca un grup de lucru adevărat pe care un stat întreg se poate baza.Din Ucraina fug oameni care n-au avut de ales, dar noi putem alege cât de mult ne implicăm. Am cărat saltele, am împărțit mâncare, am avut grijă de copii, am transportat dintr-un loc în altul refugiați, am organizat acțiunile voluntarilor, am vrut să fiu acolo, în mijlocul acestor mii de oameni care au preluat benevol sarcinile unui stat care reacționează prea târziu și cu prea puțin. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut să lucrăm într-o echipă incredibilă. Am fost și dincolo de granița cu Ucraina, au existat și momente de pericol, dar au trecut. În vămi nu te întreabă nimeni ce funcție ai, ci cât de om poți fi. Asta e tot ce ne rămâne. Să fim oameni care nu întorc spatele”, a declarat Filip Havârneanu.

Deplasare la București pentru a solicita măsuri de urgență

Deputatul de Iași s-a deplasat și la București unde a depus o serie de întrebări și adrese oficiale prin care a cerut urgentarea unor măsuri care se impun, din punctul său de vedere, după cele constatate în punctele de frontieră.

„În primul rând este nevoie de ridicarea urgentă a măsurii privind limitarea activității operatorilor economici la ora 22:00! În acest sens, i-am solicitat premierului Nicolae Ciucă punerea în aplicare a acestei măsuri de criză, după mai multe zile petrecute la diferite granițe. Am observat direct că deși aceste persoane ajung într-un loc în care se simt în siguranță, nu își pot achiziționa cele imediat necesare deoarece magazinele își încheie activitatea mult prea devreme și astfel, cei care ajung pe teritoriul național după ora 22:00, devin dependenți de voluntarii români. De asemenea, i-am adresat o întrebare ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru a afla dacă și când ar putea fi exclusă temporar, obligativitatea achitării taxei de drum pentru cetățenii ucraineni care circulă pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri europene, naționale principale și secundare. Avem nevoie de autorități care să țină ritmul cu provocările unei crize umanitare”, a precizat Filip Havârneanu. Deputatul USR de Iași a transmis o adresă și către Ministerul Afacerilor Interne prin care a solicitat permiterea tranzitului pietonal pentru refugiații ucraineni care trec prin Vămile Albița și Sculeni.

Conform spuselor sale, deja există persoane care profită de situația lor, pentru a obține beneficii financiare prin transportul cu autovehicule și adaugă greutăți la suferința prin care acești refugiați trec.

Declarație politică emoționantă la microfonul Camerei Deputaților

Deputatul a ținut neapărat să mulțumească voluntarilor din România, iar discursul lui din Parlament a fost distribuit masiv în mediul online, în semn de apreciere. Mai mult, Filip Havârneanu a pus într-o antiteză clară efortul voluntarilor și slaba mișcarea a autorităților române.

„Voluntari din toată țară ajută refugiații la granițe din prima zi de război, iar România, abia a treia zi a făcut un grup de lucru, abia a patra zi anunța că trimite sprijin Ucrainei. Președintele fantomă, în loc să meargă la granițe, ca Maia Sandu,a omis să își însuflețească poporul care tot timpul i-a luat-o înainte în facerea de bine!Nimeni nu poate șterge sau minimiza efortul acestor oameni de nota 10 care sunt acolo, când statul întâi a venit în vizită! Statul s-a pierdut din nou în hârtii și aprobări și a ajuns mult mai târziu! Voluntarii sunt mii și fac o națiune să creadă din nou în ceva! Am vrut să susțin acest discurs din suflet și cu toată recunoștința”, a mai adăugat parlamentarul.