Deputatul iesean Filip Havarneanu a ajuns la Kiev facand parte dintr-o delegatie formata din parlamentari si europarlamentari din 11 tari

Primii politicieni români care au ajuns la Kiev de la începutul războiului sunt deputații Filip Havârneanu și Diana Stoica, precum și europarlamentarul Vlad Gheorghe. Ei s-au deplasat în capitala Ucrainei, în perioada 7-9 aprilie, ca parte a unei delegații oficiale formată din parlamentari și europarlamentari din 11 țări din Uniunea Europeană.

Acestia au avut mai multe întâlniri cu oficialii ucraineni, printre care și cu Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme – Parlamentul Ucrainean – discuțiile concentrându-se asupra modalităților prin Uniunea Europeană și statele membre pot oferi mai mult ajutor Ucrainei.

Parlamentarii români au mers și la Bucha și Irpin, în orașele distruse de armata rusă, putând vedea direct, la fața locului urmările atacurilor indiscriminate ale rușilor asupra populației civile.

Filip Havârneanu: „Fiecare dintre noi a împărtășit înainte de acestă plecare experiența voluntariatului pentru refugiați, dar ne dorim ca instituțiile romane pe care le reprezentăm și cele ucrainene să colaboreze eficient, în timp util. Acolo este totul contra cronometru. USR este un partid cu inițiativă, iar noi am vrut să subliniem din din nou faptul că suntem prezenți acolo unde este nevoie. Acest război trebuie să înceteze, vinovații trebuie să plătească, iar cei care încă mai cred că ucrainenii sunt eliberați, trebuie să afle din relatările noaste că totul este o minciună. Ucrainenii sunt torturați și uciși”.

Drumul pana la Kiev a fost anevoios politicienii fiind echipati cu veste antiglont si casti de protectie.

Ca să ajung la Kiev, am parcurs o cale lungă. De la Iași am mers la București, de aici în Polonia. Apoi am luat trenul spre Kiev, urmând o deplasare de peste 12 ore. Un drum, în total, de peste 20 de ore, cu modificări subite, din motive de siguranță. În același tren am călătorit cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cu premierul Slovaciei, dar și cu parlamentari si europarlamentari din 11 țări diferite. Am stat cu sufletul la gură mereu, echipați cu veste antiglonț și cască de protecție, un echipament care cântărește vreo 20 de kilograme. Fiecare drum este imprevizibil, oricând, orice mijloc de transport poate fi atacat cu bombe de către ruși”, a mentionat Filip Havarneanu.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!