Deputatul Filip Havârneanu, vizită de lucru la Odessa, sub amenințarea rachetelor

WhatsApp Image 2022-06-28 at 18.54.29

Parlamentarul de Iași, Filip Havârneanu, s-a întors recent din Ucraina, unde a participat la întâlniri diplomatice cu oficialii din Odessa, oraș pe care rușii nu l-au putut ocupa încă. Deputatul USR a reconfirmat sprijinul pe care România dorește să-l ofere Ucrainei, precum și susținerea pentru ca această țară distrusă de război să facă parte din Uniunea Europeană.

Vizita lui Filip Havârneanu la Odessa s-a întins pe mai multe zile, acesta a ajuns nu doar la masa dialogului cu oficialii ucraineni, ci și în spitalele locale unde sunt tratați soldații răniți în război. „Zgomotul rachetelor și cel al sirenelor este ceea ce am auzit constant zilele acestea în care am revenit în Ucraina, la Odessa. Vizita de lucru la care am participat cu europarlamentarul USR Vlad Gheorghe este o reconfirmare a faptului că rămânem alături vecinilor noștri și că dorim să sprijinim umanitar și instituțional atât Ucraina, cât și Republica Moldova. Am ajuns din nou pe pământ ucrainean, la două luni după ce m-am întors de la Kiev, Irpin și Bucha, pentru a fi cât mai aproape de un popor care este supus în continuare atrocităților comise de armata lui Putin, iar deplasarea noastră a fost emoționantă de la cap la coadă, pentru că, pentru acești oameni care își apară țara cu prețul vieții lor, orice mână întinsă este importantă, pentru ei a însemnat foarte mult să știe că nu sunt singuri” a precizat deputatul USR de Iași.

Plecare amânată de rachetele amenințătoare

Parlamentarul mărturisește că la Odessa, pericolul este iminent, iar că deplasarea delegației române a fost destul de complicată, bombele fiind aruncate peste tot, existând la un moment dat riscul de a nu mai putea reveni conform datei programate, în România. „Moartea pândește peste tot, nicio clipă nu ești în siguranță. Am avut întrevederi cu Andrii Babenko, cu Guvernatorul regiunii Odessa Oblast, Maksym Marchenko, cu Grigory Didenko, președintele Consiliului Raional Odessa, cu deputatul din regiune, Alexey Leonov, precum și cu alți reprezentanți oficiali ucraineni care au privit vizita noastră ca pe un gest de susținere și prietenie adevărată, în vremuri cumplite pentru ei. Ucraina are nevoie în continuare de sprijinul nostru, iar oficialii cu care am dialogat au transmis pe această cale recunoștința lor românilor, pentru felul exemplar în care stau aproape națiunilor”, a explicat Filip Havârneanu.

Discuțiile cu soldații, cele mai emoționante

Filip Havârneanu a povestit că cele mai copleșitoare dialoguri au fost cu veteranii de război, mulți dintre ei acum, imobilizați.
„Ei sunt niște eroi pentru poporul ucrainean. Au luptat mai mult pe partea de est, li se citește curajul în ochi. Cel mai mult m-a impresionat un tânăr de 21 de ani lângă care a explodat un obuz, iar schijele i-au intrat în mână, provocând răni adânci. Am ascultat povești ale militarilor care spuneau că de multe ori au donat apa și alte lucruri primite ca ajutor copiilor care nu au reușit să fugă din țară. În Mariupol, spre exemplu, ei beau apa de la radiatoare ca să reziste. Mi-aș dori să înțeleagă cât mai multă lume dimensiunea răului făcut de armata rusă și poveștile cutremurătoare ale ucrainenilor care au reușit să scape cu viață și pe care i-am întâlnit”, a mai declarat deputatul ieșean.