Deputații vor să modifice Codul Penal astfel încât actul sexual cu un minor mai tânăr de 16 ani să fie considerat viol

62311920

Actul sexual cu un minor mai tânăr de 16 ani ar putea fi considerat viol, chiar dacă ambele persoane au fost de acord să întrețină relații intime.

Este modificarea pe care deputații vor să o aducă Codului Penal. În acest caz agresorii ar putea să facă până la 12 ani de închisoare. Nu ar fi însă considerată viol o relație sexuală consimțită între adolescenți dacă între ei este o diferență de cel mult patru ani, spun inițiatorii. Proiectul va fi votat abia în februarie de plenul Camerei Deputaților și, în funcție de rezultat trimis spre promulgare.

Deputații vor să introducă în premieră în Codul Penal pragul de 16 ani în privința violului. Cu alte cuvinte, orice act sexual săvârșit între o persoană majoră și una mai mică de 16 ani va fi considerat viol chiar dacă la mijloc nu a fost vorba de o constrângere. Noua modificare îi exclude însă pe tinerii sau pe adolescenții care au o relație – dacă între ei nu este o diferență de vârstă mai mare de patru ani.

Dan Saltelechi, Vicepreședinte Europol: „Nu mai avem de-a face cu o constrângere, pur și simplu se pleacă de la premisa că întreținerea unui raport sexual cu un minor poate constitui de principiu infracțiunea de viol, iar dacă avem o victimă care are 15 ani împliniți și autorul care să aibă vârsta de 18 ani nu mai putem vorbi de infracțiunea de viol”.

Dacă vorbim în schimb de un cuplu de 15, respectiv 20 de ani, atunci actul sexual ar putea fi considerat viol, drept urmare, sexul dintre un major şi un minor s-ar putea pedepsi potrivit noilor prevederi cu închisoarea de la șapte la doisprezece ani.

Denisa Soare, Declic: „Trei din patru agresiuni sexuale asupra minorilor sunt interpretate ca fiind acte sexuale consimțite, ca și cum copilul a fost de acord să fie abuzat sexual și nu intră la viol. De aceea, am considerat că este nevoie de un prag, pentru că psihologii spun că până în 16 ani un copil nu are cum să fie de acord să întrețină acte sexuale cu un adult”.

Mihaela Săsărman, consilier programe pentru agresori sexuali în penitenciar: „Vorbesc despre faptul că victima îi iubește, despre faptul că victima își dorește relația asta, că victima a fost cea care a sedus.”

În cazul în care, actul sexual are loc între doi minori, poliția poate deschide un dosar penal în rem, urmat de o expertiză medico legală. Potrivit legii, minorii sub 14 ani nu răspund însă penal, iar cei între 14 și 16 ani pot da socoteală doar dacă medicii dovedesc că presupusul agresor a avut discernământ atunci când a comis fapta.

Proiectul a trecut deja de comisia juridică din Camera Deputaților și va fi supus votului în plenul din februarie. Dacă va fi adoptat va fi trimis spre promulgare președintelui.