Depresia, factorul declansator al sinuciderii de la Maternitatea Cuza Voda

cuza voda

Ancheta interna la matenitatea Cuza Voda, dupa ce o pacienta care abia nascuse s-a aruncat de la etajul patru. Impactul cu solul a fost fatal, medicii nemaiputand sa o salveze, desi au resuscitat-o mai bine de o ora. Mama urma sa fie externata si sa plece acasa cu bebelusul perfect sanatos. Depresia post natala ar fi fost unul din factorii declansatori ai suicidului, spun medicii.

Tragedia s-a petrecut duminica dimineata, in jurul orei 5 si 45 de minute. O infirmiera a alertat medicii, dupa ce a vazut usa de la balconul de la etajul 4 deschisa, iar jos, pe pamant, zacea o lehuza.

In urma cu 5 zile, femeia nascuse un baietel perfect sanatos, iar ieri urmau sa fie externati din maternitatea Cuza Voda din Iasi. Abia dupa ce femeia si-a pus capat zilelor, medicii au aflat de la familie ca pacienta suferea de depresie, inca din adolescenta.

Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog, maternitatea Cuza Voda: „Copil sanatos, cu evolutie favorabila, nota 9 la nastere, este internat pe sectia de Neonatologie, monitorizat. Mama a avut o sarcina normala, sarcina urmarita si investigata corect. Nu am aflat decat astazi de la familie ca mama era cunoscuta cu antecedente psihiatrice, la varsta de 18 ani si-a gasit mama decedata. Si mama ei s-a sinucis. De atunci, ea a avut internari la spitalul de Psihiatrie, a avut internari,  nu stim daca l-a urmat, daca l-a intrerupt”.

Pacienta a fost resuscitata aproape o ora, insa leziunile au fost incompatibile cu viata.

Diana Cimpoesu, medic sef UPU- SMURD Iasi: „A fost trimis echipajul terapie SMURD, a fost gasita o femeie in stop cardio-respirator, din cauza traumei, leziunile cele mai importante erau la nivel cranio-facial, exista o contuzie toracica si abdominala. S-au efectuat manevrele de resuscitare aproape o ora. Din pacate, nu s-a putut obtine revenirea activitatii cardiace. Stopurile din trauma au sansa extrem de mica sa poata fi resuscitate. In aceasta situatie, nu s-a putut obtine reluarea circulatiei spontane, din pacate„.

Pacienta era in evidentele medicilor de la Institutul de Psihiatrie Socola cu probleme mintale si, pe perioada sarcinii, cel mai probabil, femeia nu si-a mai luat tratamentul prescris de psihiatru.

Iulia Untu, medic psihiatru Institulul de Psihiatrie Socola Iasi: „Cam 10% din femeile care nasc dezvolta episoade mai usoare sau mai puternice de depresie post-partum. Aceasta stare poate fi cauzata atat de modificarile hormonale, care apar la femeile care tocmai au nascut, cat si de factori exteriori, sociali, de aceste antecedente depressive si de presiunea propriu-zisa a noului rol pe care femeia trebuie sa si-l asume, si anume cel de mama. De foarte multe ori, e posibil ca nimic din comportamentul femeii, inainte de nastere, sa nu prevesteasca o tragedie. Desigur ca familiile trebuie sa fie alaturi de pacienta, sa o sustina. De exemplu, daca aceasta se teme sa ramana singura cu copilul, e recomandabil ca cineva din families a ramana mereu cu mama, sa o ajute, sa o sustina. Si daca simptomatologia se agraveaza tot mai mult, ea trebuie sa se adreseze unui psihiatru si trebuie sa primeasca tratament psihotrop„.

Pe langa ancheta interna din maternitatea Cuza Voda, si politistii fac cercetari in acest caz.

Beatrice Romanescu, purtator de cuvant al IPJ Iasi: „Politistii deplasati la fata locului au intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, s-a dispus efectuarea unei necropsii medico-legale,pentru stabilirea circumstantelor decesului. Cercetarile continua in acest caz„.

Femeia era casatorita si era la prima nastere.