Dependența de alcool, o problemă socială

foto_alcool

Aproximativ 60% din internarile de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iasi sunt pe fondul consumului de alcool. Medicii psihiatri spun ca alcoolismul este din tot mai frecvent, in randul femeilor si al barbatilor, afectand toate clasele sociale. Persoanele ajung la spital in situatii foarte grave, cand este necesar tratamentul si terapia.

Abuzul și dependența de alcool reprezintă o problemă socială, spun specialiștii. În cadrul Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași s-a înregistrat în ultimii ani o creștere  a numărului de internări pentru tulburări asociate consumului de alcool. In anul 2020 s-au evaluat clinico-terapeutic peste 1.500 pacienți, în anul 2021 –aproximativ  1.700 pacienți, iar in primele 7 luni ale anului 2022 sunt deja 1.400 pacienți evaluați.

Diagnosticele de la consumul de alcool merg de la intoxicatia alcoolica acuta pana la dementa alcoolica, trecand prin dependenta etanolica, sindrom de sevraj, cu delirium sau fara delirium si tulburare pshihotica indusa de alcool. Atat sindromul de sevraj cat si delirium tremens este o complicatie adusa de consumul excesiv de alcool si apare la intreruperea acestuia”, Raluca Prepeliță – medic primar Institutul de Psihiatrie „Socola” Iasi.

Consecințele acestor statistici sunt îngrijorătoare, atât pentru pacienții care se adresează specialiștilor, cât și pentru aparținătorii acestora.

Problemele familiale, tot ceea ce inseamna conflictogenii, rata crescuta a somajului, au crescut, varstele sunt din ce in ce mai mici, iar prezentarea este din ce in ce mai mare”, a mai spus medicul.

Odata ajunsi la dezalcolizare, pacientii urmeaza un tratament care dureaza intre 10-14 zile. De cele mai multe ori, alcoolismul este asociat cu boli de inima, ficat sau de rinichi. Chiar și de boli psihice.

In general, acesti pacienti au asociate depresii, anxietati, alte dependente cu alcoolul si atunci trebuie facuta o evaluare fizica a pacientului cu consum de alcool”, a declarat dr.Raluca Prepeliță – medic primar Institutul de Psihiatrie „Socola” Iasi.

Medicii spun că mulți dintre pacienți odată externați ajung sa consume din nou alcool. Studiile arată că doar 20% dintre ei renunta la aceasta dependenta dupa internare.